Blog > Komentarze do wpisu
Gęsi

No i zima nie odpuszcza! Co prawda w Wielkopolsce na razie przynajmniej nie sypie śniegiem, ale temperatura poniżej zera, biały kożuszek na polach jeszcze się nie zbrudził. Taki krajobraz aż kusi by wyjść na spacer. Sikorkom na modrzewiu wywiesiłem słoninkę, pałaszują odstraszając od przysmaku wróble. Głównie gromadzą się bogatki, ale od czasu do czasu pojawiają się modre, a pod wieczór ubogie. Po wizycie w kurniku wróciłem z pierwszym w tym roku gęsim jajem. W wielkości conajmniej trzech kurzych! Na razie jedno, poczekam na kolejne. Można je dodać do jajecznicy, pamiętając o proporcji. jednak zdecydowanie lepsze są podawane w formie zapieczonej.

Najpierw gotuję je na pół twardo - około 4 minut,potem nożem piłką przecinam skorupkę na połowę, wyciągam ugotowaną zawartość i siekam na drobne kawałki, mieszam z równie drobno posiekaną cebulką, doprawiam solą i pieprzem, wypełniam skorupki i wierzch posypuję utartym parmezanem i wkładam na 10 minut do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika, przed podaniem zdobię jajo majonezem utartym z oliwy pierwszego tłoczenia, żółtka i przeduszonego przez praskę czosnku.

Ślinka leci w oczekiwaniu na następne gęsie osiągnięcia,czekam na jaja! 

wtorek, 17 lutego 2009, mag-43

Polecane wpisy

Komentarze
2009/02/20 13:07:11
I pogoda nam się zmieniła. Mamy trochę śniegu.
Gąski rozumiem też są na dożywociu?
-
2009/03/10 18:45:27
No rzeczywiście pyszne danie! Zamieść coś równie fajnego do 29 marca, bo masz super pomysły :)
Gościu siądź i odpocznij sobie...
Durszlak.pl