Blog > Komentarze do wpisu
chleb żytni z mojej mąki

Skorom już się dorobił kamiennych żaren, co to prawie pół tony ważą to i trzeba było mąki namleć. Tu przyznam się bez bicia, że do pełnego wysiłku przodków nie dorosłem. Siłę mięśni zamieniłem na silnik, ale cała pozostałość tak jak w stuletnim oryginale. Mąka pytlowa sypie się, ciepła, cieplutka, w rękach się klei. Cudo, a do tego jak to pachnie! Tem bardziej, tu przyznam się po raz wtóry, własnego ziarna juże nie mam, bo to przednówek, alem dostał worek od przyjaciela, na dodatek z pełną ekologiczną certyfikacją.

Najsamprzód żem zakwas sprokurował. Cały tydzień to trwało. Dzień w dzień karmiłem bydlątko, wytrwale podsypywałem po sto gram mąki i sto pięćdziesiąt mililitrów ciepłej wody, bełtałem w słoiku namiętnie. Na czwarty dzień zapach przyjemny, kwaskowaty, ale świeży dało. Mąka na dnie osiadała, ale to ponoć normalność. No i po tygodniu ruszyłem do boju. Najpierw w makutrze utarłem mąkę -moja, pytlową, grubo mieloną, wystudzoną ,podlaną zakwasem. Dołożyłem jeno łyżeczkę soli kamiennej i półtora cukru brązowego. Gniotłem ci ja to gniotłem podsypując aże od ręki odchodzić zaczęło. No i na całą noc dałem pokój godzinki Aniołem Pańskim zakończone odmawiając na poczet mojego chleba. Przysłonięte czystą ściereczką ciasto garowało. Pojemność wzrosła dwa razy gdym je dnia następnego odkrył. No to znowu rwać począłem i urabiać by powietrza dostało, lekko mąką podsypując. Po godzinie i pacierzach sześciu na blasze bochen powstał, któren żem od przodków wziętą a dzisiaj zapomnianą czarnuszką posypał. Przed włożeniem w piec do 200 stopni nagrzany pędzel z wodą w ruch poszedł i na wierchu leciuchna warstwa wody zrucona, takoż w piekarnik i godzina nerwów naszła. Czy Pan Bóg kromkę skroić da, czy też nie? Mówię z serca - dał. Chleb krzyżem przeżegnany poszedł pod nóż, trud polskiego rolnika w smak zamieniając.  Serem własnej roboty obłożon przypomniał, że żniwa juże za progiem a kruszyna zmarnować się nie może bo każda potem trudu zlana.

czwartek, 23 lipca 2009, mag-43

Polecane wpisy

  • Polska nam przyjazna

    Jestem rolnikiem, ciężko pracuję wyrywając krwawicą coś dla siebie i rodziny. Wydawało mi się, że w ciągu tych dwudziestu paru lat zaczynamy żyć w normalnym kra

  • cacana zapiekaneczka

    Kupiliśmy z Moim Szczęściem nowe naczynie ze szkła hartowanego. To i trzeba było je niezwłocznie wypróbować. Moja nieoceniona pomocnica ugotowała kaszę pełnozi

  • przyjęcie na dziesięć fajerek

    Zjechało we Dwór ciekawe towarzystwo. Para niezwykle dobrana, może dlatego, że pełna przeciwieństw. Maciej - spokojny, wyluzowany, bardzo poukładany, Iga- rozed

Komentarze
2009/07/23 23:00:57
Piękny chleb. Z sercem upieczony. No i ta samodzielnie zmielona mąka zazdrość moją budzi:) A gdzie przekrój się pytam?:) Skórka widzę mistrzowska ale miąższ chciałoby się zobaczyć:) Pozdrawiam!
-
2009/07/23 23:17:21
Przekrój na noc niezdrowo został pożarty
-
Gość: qd, *.szczecin.mm.pl
2009/07/24 13:48:26
Posmiejemy sie? Wyczytalam w ksiazkach o kuchni Indii, ze uzywaja tam przyprawy "Black oninon seed". Uprosilam przyjacol co na Wyspach Brytyjskich zyja, zeby poszukali w sklepach etnicznych i dostarczyli. A kiedy paczuszke otowrzylam skrecajac sie z ciekawosci, wysypala mi sie na blat... czarnuszka :D.
Tez uzywam do chleba pieczenia, nawet do srodka sypie - na zamowienie przyjaciolki mojej.
Pozdrawiam
qd
-
2009/07/24 20:38:05
niestety za szybko go głodomory pochłonęły ledwie ostygł, ale obiecuję następnym razem załączę i przekrój. co do czarnuszki to uwielbiam jej aromat i smak znacznie przewyższający obecnie dostępny na rynku mak
-
2009/07/25 15:52:26
No, no, no...
I ani piętka się nie ostała?
-
2009/07/25 17:19:05
nic się nie przejmuj upiekę następny
-
2009/07/27 19:59:24
a będzie można taką mąkę u Ciebie zamówić ? bom skora do zamówienia już dzisiaj :)

ps. cichutko od prawie początku bloga podczytuję :)
-
2009/07/27 23:26:13
nie ma problemu- dla przyjaciół domu zawsze się woreczek znajdzie
-
2009/08/31 16:17:45
Piekny chleb, prawie czuje jak pachnie! Maki bardzo zazdroszcze, no i podziwiam wytrwalosc :) Trzymam kciuki za wszystkie kolejne kuchenne wyczyny :)
Gościu siądź i odpocznij sobie...
Durszlak.pl