Blog > Komentarze do wpisu
ogórki kiszone w serwatce

Na dworze pogoda w kratkę. Raz ci pada, raz ci grzmi a raz i słoneczko pali. Nic wyczuć ani planować nie można.No to i mną fantazyja kulinarna szarpie. Muszę wymyśleć cosik by energii upust dać. Na ogrodzie chrzan rośnie, pozwalam mu na to, bo z jego liści korzystam nieraz, tako i teraz oddał mi zielonego,kopru też ci dostatek, na dodatek Rezydent sery jeden za drugim produkuje, to i serwatki dostatek.Myślałem ci ja myślałem, długo i namiętnie. No i tak powstały ogórki kiszone w serwatce. Dobrałem kształtne, małe z brodawką pełną, bielą połyskującą. Serwatkę podgrzałem, gdy ciepła podsypałem łyżką soli płaską, morską dałem, na litr, na dno kamiennego garnca złożyłem liście chrzanu wraz z koprem i podmiażdżoną główką czosnku, ogórki poukładałem niczem sardynki w puszce, serwatką zalałem, przydusiłem butlą po winie wodą wypełnioną i czekałem dni trzy. Problem był jeden - z resztek sera przed podaniem trzebno je było spłukać, natomiast smak z niczem nie porównywany. Poezyja, pod piwo rżnięte, czyli ciemne czarnkowskie złamane jasnym wchodziły jeden po drugim! Na długie przechowanie to z pewnością przepis to nie jest, ale w tą porę pychota duża!

piątek, 10 lipca 2009, mag-43

Polecane wpisy

Komentarze
2009/07/10 19:48:08
Oj, Ziemianinie - to był przepis nadzwyczajny, ciekawym smaku tych ogórków!
gregg
-
2009/07/10 19:48:43
O, kurtka na wacie! No ogórki w serwatce bym nie wpadła...ciekawy pomysł. Same kiszaki wyglądają wyśmienicie! :-)
-
2009/07/10 19:50:05
jam się też nie spodziewał, że z tego wyjdzie taki delikates
-
Gość: qd, *.szczecin.mm.pl
2009/07/10 20:24:36
To jest pomysl! w tym roku mam ostra faze kiszenia, rozne rzeczy do zalewy szly, ale serwatka, hmm tylko skad ja ja wezme?
A przy okazji - znasz -li ( tak wplywa twoja stylistyka na moje pisanie) przepis na piernik na serwatce?
qd
-
2009/07/10 21:06:31
Zaświadczam pyszne. Też się teraz zastanawiam co by tu jeszcze na tej serwatce ....
-
2009/07/10 21:22:36
jutro przechodzę na etat piekarza, też użyję serwatki. Wonczas nie pozostanie mi nic innego jeno zostać cukiernikiem
-
2009/07/10 23:12:44
och! poproszę jednego ogóreczka!
-
2009/07/11 14:25:44
A co z reakcją..organizmu na taki miszmasz w żołądku !!?
-
2009/07/11 16:58:30
reakcja negatywna- żadna, smakowa - rewelacja!
-
2009/07/14 10:10:07
Śpieszę szybko z ujawnieniem jeszcze jednej możliwości użycia serwatki - przypomniało mi się właśnie, że dawno temu (jak jeszcze nieodpowiedzialnym gówniarzem byłem) widziałem w czasie pobytu wakacyjnego u rodziny (ziemiańskiej:)) na wsi, że z serwatki bimber robili, którego smak dorośli bardzo chwalili. Poświadczyć smaku nie mogę, bo - niestety - wtedy jeszcze nie spożywałem, a później już się z tym nie spotkałem (albo lepiej się ukrywali:))
gregg
-
2009/07/14 10:19:12
aj ja jaj, ciekawostka olbrzymia!!!!!!! koniak serwatkowy to by dopiero byłą frajda
-
2009/08/08 20:49:29
Na dłuższe przechowywanie wypróbuj mój sposób na ogórki kiszone. Trzeba przerwać kiszenie, czyli przegotować zalewę spod ogórków, zalać je na gorąco w słojach i prawdopodobnie można je trzymać w chłodnym miejscu co najmniej do następnego sezonu. Smacznego.
-
2009/08/08 23:06:51
tak i zrobię. natomiast co do fermentacji serwatki, to Rezydent już to wykonał i w gorące,żniwne dni jest to napój po schłodzeniu fenomenalnie gaszący pragnienie
Gościu siądź i odpocznij sobie...
Durszlak.pl