Blog > Komentarze do wpisu
inspiracja majanowym pieczeniem

Przeczytałem Ci ja przepis Mistrzyni w pieczeniu - mojej ulubionej blogerki Majanki, no i takem wpadł, że śniadaniową porą postanowiłem cosik na wzór i podobieństwo upichcić. Ale z góry uprzedzam to jeno wariacja na temat a nie ścisłe odwzorowanie. Po pierwsze ze spiżarni wyniosłem swoją mąkę, żytnią, ciemną ale wszelakiego bogactwa pełną. Majanka stosuję ricottę, ja zaś wziąłem ser mój biały, mocno odsączony, podpuszczką ścięty, ale świeżutki, łyżeczkę proszku do pieczenia sypnąłem, a jakże, jajek dałem trzy, bo małe, te dają mi kurki miniaturowe, do których mocnom przywiązany, białka oddzieliłem i ubiłem na sztywno lekko posoliwszy, wymieszałem ze swojską śmietaną wczorajszego wieczoru ściąganą.

 

 

Wszystko zamieniłem w jednorodną masę i wylałem na patelnię przetartą oliwą. Powstał miły oku placek, który bogato ozdobiłem smażącymi się drugi już dzień powidłami ze śliwek węgierek, bez dodatku cukru, slodkie jeno własną słodkością. No i śniadanie było sytne i z talerza Mojego Szczęścia znikło tak jak się   należy dając siłę na dnia rozpoczęcie.

niedziela, 27 września 2009, mag-43

Polecane wpisy

  • Polska nam przyjazna

    Jestem rolnikiem, ciężko pracuję wyrywając krwawicą coś dla siebie i rodziny. Wydawało mi się, że w ciągu tych dwudziestu paru lat zaczynamy żyć w normalnym kra

  • cacana zapiekaneczka

    Kupiliśmy z Moim Szczęściem nowe naczynie ze szkła hartowanego. To i trzeba było je niezwłocznie wypróbować. Moja nieoceniona pomocnica ugotowała kaszę pełnozi

  • przyjęcie na dziesięć fajerek

    Zjechało we Dwór ciekawe towarzystwo. Para niezwykle dobrana, może dlatego, że pełna przeciwieństw. Maciej - spokojny, wyluzowany, bardzo poukładany, Iga- rozed

Komentarze
Gość: TEKLA, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/09/27 23:10:53
Coś to mi nieciekawie wygląda. Najlepsze z tego to te powidła:) Wyszedł plak ciężki smażony i jeszcze z proszkiem do pieczenia, a miało być zdrowe gotowanie hę? :)
-
2009/09/28 08:11:28
bardzo cię przepraszam, proszku było bardzo niewiele i pozostałe składniki jego niezdrowość zrównoważyły a nikomu po posiłku nawet się nie odbiło, nie mówiąc o zgadze czy innych przypadłościach
Gościu siądź i odpocznij sobie...
Durszlak.pl