Blog > Komentarze do wpisu
ser, ojciec wszystkich serów

Lato się ku końcowi już ma, ale trawy na łąkach nie brak, siana w sąsieku takoż zgromadzilim, odsiewka z ziarna w worach stoi. Tak to i mleka nie brakuje, kozy dają rano i wieczorem, do tego od sąsiedzkiej krowy codziennie ku nam kana pełna białego bogactwa wędruje. Toteż i nie dziwota, że chęć bierze w ser je przekształcić.

Najsampierw schłodzić je trzeba do niskiej temperatury, więc do większego wiadra butelki z zamrożoną wodą wędrują, w to garniec i po problemie. Proporcję czynim pół na pół krowiego z kozim, ale i robim czyste. Śmietanę, której sporo, po schłodzeniu warto ściągnąć, bo inaczej w serwatce zostanie.

Gdy gotowe podgrzwamy do dziewięćdziesięciu stopni, i tu niespodziankę zrobił nam niejaki LIDL, któren w ramach letniej promocji sprzedawał pasteryzatory do słoików, my zaś je do produkcji sera z Rezydentem przystosowalim. Gdy więc temperatura odpowiednia wlać trzeba sok z wyciśniętej jednej cytryny i wszystko. Skrzep się piękny tworzy już w jednej chwili.

Wonczas go zestudzić i pociąć na grudki jak paznokieć wielkie i sprasować by całką serwatkę oddał. Ot i cała sztuka. Smak zaś jaki, poezyja! Tak to mleko przerabiali Ariowie, co to przodkami nas Aryjczyków są, a zwany jest panir. Można go zamrozić i nic nie straci, smażyć w panierce i się nie stopi, doprawić wedle życzenia i potrzeb. Ot, to i ojciec wszystkich serów.

niedziela, 20 września 2009, mag-43

Polecane wpisy

  • Encantado w pigwie

    No i proszę, wielcy tego świata się nie dogadali. Jak nie wiada o co chodzi, zawsze chodzi o pieniądze. Nie chcą się z nami dzielić tym co mają. Czy im się dziw

  • Ser Grądzki się pyszni

    W serowarni mleko się zmienia. Powoli na łąkach coraz mniej do skubania, zielonego ubywa. Stwory będą musiały przejść na siano. Udało się też zwieźć sporo balot

  • Przeżyłem kontrolę Sanepidu

    Boże strzeż mnie od morowej zarazy i polskiego urzędnika. Wiecie jaki jest tok jego rozumowania? Poprzez odrapania z resztek mięsa zasuszonej kości biednego pro

Komentarze
2009/09/20 15:56:40
:D Wow! Jestem pod wrażeniem. Ten ser wygląda przepięknie.
Sama nigdy bym czegoś takiego nie zrobiła. Na prawdę podziwiam :)
-
2009/09/20 17:15:06
dzięki dzięki, będziem się dalej starali
-
2009/09/22 05:48:49
Piękny i solidny kawał sera! Mam nadzieje, że to nie koniec doświadczeń w tej dziedzinie i po ojcu wszelkich serow przyjdzie czas na resztę rodziny. Podziwiam rozmach machiny serowarskiej :)
-
2009/09/22 08:39:47
Reszta serów jest już robiona. Ja szczególnie lubuię ten w zalewie słodko ostrej.
-
2009/09/23 10:01:39
Przecudny ser. Szkoda, że nie mogę spróbować jak smakuje.
Pozdrawiam.
-
2009/09/23 13:25:39
jak zahaczysz o Wielkopolskę daj znać to się przygotuje
-
2009/09/24 01:25:33
Świezy chleb i do tego jeszcze taki ser, cieple mleko od krowy i nic wwiecej do szczescia czlowiekowi nie potrzeba :)
-
2009/09/24 08:26:00
no i to jest kwintesencja życia ku jego chwale
-
Gość: Cav, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/07/23 16:15:58
Jest jakaś opcja nabycia/spróbowania/obejrzenia procesu produkcji takich serów?
Pod Pniewy daleko nie mam, a temat ciekawy.
-
2010/07/24 11:14:31
jasne, że tak. Zapraszam na Linie.
-
Gość: Cav, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/08/23 23:49:09
A jakiś namiar, adres, mail, gg coby się umówić sensownie?
Mój gg 6663575 jakby co.

BTW: Czy ser który nabyłem w Grucznie w sobotę, kozio-krowi (po 50%), 3 miesięczny, nie jest przypadkiem Pańskiego autorstwa ?
-
2010/08/25 21:05:29
a i owszem!
-
Gość: Cav, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/08/27 00:09:27
No to tym bardziej proszę o jakieś dane kontaktowe, celem zmówienia się na wizytę w Liniach.
-
2010/08/27 16:18:56
no to proszę na mojego maila - mag43@poczta.onet.pl
-
Gość: Cav, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/09/07 13:56:59
Jeszcze raz, dziękuję za niedzielny pokaz.
Całej rodzinie bardzo się podobało.

Pański Panir już wykorzystaliśmy, świetnie się sprawdził jako podsmażony w hinduskim Palak Panir.

Teraz muszę poszukać odpowiedniego mleka, żeby samemu spróbować zrobić następne porcje. ;-)
-
2010/09/07 16:21:48
życzę powodzenia na serowej niwie
Gościu siądź i odpocznij sobie...
Durszlak.pl