Blog > Komentarze do wpisu
żeberka z jabłkiem i gruszką

Tem razem Moje Szczęście w kuchni zaszalało. Poszła ci ona na całość, jak to i zawsze. W sklepie mięsnym wypatrzyła żeberka, z wieprza sporego być musiały, mięsne takie a tłuszczem nie obrosłe. Ponad kilo do dom zniosła, w porcje udatne pokroiła a zmarynowała. Użyła do tego przypraw nie za wiele - sól morską, czosnek niedźwiedzi i sporą porcję pieprzu z Cayenne. Natarte lekkko oliwą skropione spoczęły pod pierzynką z jabłek słodko kwaśnych i spiórkowanej cebuli, ostrej co łzy wydusza. Tak to i sobie mało wiele chwil poczywały. Potem poszły do brytfanny, lekko wodą podlane, gdzie się dusiły by do miękkości dojść, pod przykryciem koniecznie. Gdy swój stan osiągnęły przełożone zostały na pokrywę brytfanny, która jednako za patelnię robić może i dodatkową kołderkę dostały, tem razem z w płaty  pokrojonej gruszki konferencji. Tak zgotowione poszły do piekarnika dobrze nagrzanego. Po 40 minutach były już pyszne, zbrązowione, smakiem wszelakim przeszłe. I co dziwne ostrości żadnej w sobie nie miały, mimo obfitości cayenne. Na górze czekała na nie brukselka z wody, bułeczką tartą z masełkiem polana i kapustka kwaśna z jabłuszkiem startem, olejem lnianem, na zimno tłoczonym dla zdrowotności polana. Tak to i z rezydentem żeśma się smakowitością wielką raczyli. Do tego doszedł kieliszek wina owocowego, młodego, tegorocznego, ale już swoją moc i smak mającego.

poniedziałek, 09 listopada 2009, mag-43

Polecane wpisy

  • Polska nam przyjazna

    Jestem rolnikiem, ciężko pracuję wyrywając krwawicą coś dla siebie i rodziny. Wydawało mi się, że w ciągu tych dwudziestu paru lat zaczynamy żyć w normalnym kra

  • cacana zapiekaneczka

    Kupiliśmy z Moim Szczęściem nowe naczynie ze szkła hartowanego. To i trzeba było je niezwłocznie wypróbować. Moja nieoceniona pomocnica ugotowała kaszę pełnozi

  • przyjęcie na dziesięć fajerek

    Zjechało we Dwór ciekawe towarzystwo. Para niezwykle dobrana, może dlatego, że pełna przeciwieństw. Maciej - spokojny, wyluzowany, bardzo poukładany, Iga- rozed

Komentarze
2009/11/09 15:22:43
Znając smak Waszej kuchni wyobrażam sobie jak wyborne te żeberka były.
-
2009/11/09 17:03:34
No! - wydaje mi się, że palce lizać!
Tylko jedno mi nie pasi - dlaczego pyszne żeberka zrobione przez Emkę lądują na Twoim blogu, a mniej pyszny Jej wypiek nie??
...czy tu nie ma zastosowania ustawa o prawie autorskim???:))
gregg
-
2009/11/09 17:32:38
dostałem pozwoleństwo na upisanie, a odpowiedzialność za wypiek wzięła sama na siebie
-
2009/11/10 07:39:38
Pyszności! Lubie żeberka.Pamiętam, jak w latach kryzysu gotowało sie je, wyciągało kosci, panierowało, obsmazało i robiły za schabowe z karkówki.
-
2009/11/10 08:55:07
ano właśnie, można z tego zrobić cuda wianki, pyszota taka, że hej!
-
2009/11/10 12:35:14
mili moi
walory mięsa z kością są nie do przecenienia
wie to każdy kto odróżnia schabowego z kostką
od takiego nibysznycla
albo de volaille z kosteczką
(kto ostatnio jadł, ręka w górę!
..jak dawno, bo nie dosłyszałem!?)
:::
a żeberka ...och i ach!
kosteczki, mięsko kruche, odrobina tłuszczyku
duszone, smażone, pieczone, grillowane...
:::
nie umrę z zawiści
bo mam w garnku kapuśniaczek na żeberkach wędzonych
-
2009/11/10 18:32:00
Mag, bo nie wytrzymam i najadę...
-
2009/11/10 19:58:57
prosiemy, prosiemy, poo staropolsku w pas się kłaniajęcy
-
2009/11/16 10:47:36
Dobrego nowego tygodnia.
Kiedy cos nowego do jedzonka będzie, bo zgłodniałam.
-
2009/11/16 11:51:29
dzisiaj, bo czas na poniedzielne reminescencje
-
2013/01/03 19:19:34
Świetny pomysł na żeberka
Gościu siądź i odpocznij sobie...
Durszlak.pl