Blog > Komentarze do wpisu
schabowy z kurczaka

No i przymorziło z lekka, temeperatura się koło zera kręci. Co prawda dziwotą to być nie powinno, bo i grudzień,a święta jako to mówią za pasem. Moje Szczęście w temże miesiącu postanowiło przejść na potrawy lżejsze, czyli zejść z wieprza. Ale przyzwyczajenie drugą naturą człowieka, więc zmienić trudno. Nie będzie schabowego, ale cóś tak obok, cóś w zamian. Piersi z doborowego kurczaka trza na grube kotlerty skroić, ręką zbić, lekko posoliwszy dać odetchnąć, jaja swojskie dobrze całe zbełtać i na talerzyku bułkę tartą mieć uszykowaną, skąpać i dokładnie okleić, na gorący tłuszcz, oliwę najlepiej z pestek winogron , bo nie daje zbędnego smaku, rzucić. Potrawa szybka, bo po 7-8 minut z każdej strony zesyczeć i odstawić. W garnczku ziemniaczki dochodzą, obok brokuł by ciekawej barwy dać. jak mawia Moje Szczęście - jada się gębusią, a je się oczami. Do tego tajemnica największa - mizeria z ogórków, ale skrojona w słupki, lekko grube, jeno w śmietanie, posolonej i sokiem z cytryny z pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim, okąpana na pół godziny przed posiłkiem zrobiona. Ot i cała tajemnnica pysznego jedzonka.

sobota, 05 grudnia 2009, mag-43

Polecane wpisy

  • Polska nam przyjazna

    Jestem rolnikiem, ciężko pracuję wyrywając krwawicą coś dla siebie i rodziny. Wydawało mi się, że w ciągu tych dwudziestu paru lat zaczynamy żyć w normalnym kra

  • cacana zapiekaneczka

    Kupiliśmy z Moim Szczęściem nowe naczynie ze szkła hartowanego. To i trzeba było je niezwłocznie wypróbować. Moja nieoceniona pomocnica ugotowała kaszę pełnozi

  • przyjęcie na dziesięć fajerek

    Zjechało we Dwór ciekawe towarzystwo. Para niezwykle dobrana, może dlatego, że pełna przeciwieństw. Maciej - spokojny, wyluzowany, bardzo poukładany, Iga- rozed

Komentarze
2009/12/05 22:36:03
Zwykła mizeria, tylko, że w słupkach i zrobiła furorę wśród domowników, oczywiście. Lizusy!!!
-
2009/12/05 22:38:45
jest to nieprawdą!!!!! to, że była pokrojona w znakomicie dobrane pod względem wielkości słupki spowodowało, że zupełnie inaczej niż ślizgające się po podniebieniu plasterki przekazywała smak. trzeba było się trochę natrudzić by do niego dotrzeć, ale efekt był przedni
-
2009/12/06 00:11:02
Ja, jeśli schabowego mam przyrządzić samodzielnie, to zazwyczaj jest z kurczaka. A to dlatego, że kupienie schabu wydaje mi się o wiele bardziej złożone niż "filet z kurczaka proszę".
-
2009/12/06 00:59:42
A spróbujcie mizerii z ogórków startych na tarce (na "łezki") - do tego oczywiście śmietana, sól, pieprz - dobrze jest jeszcze dodać koperku.
No i z pół godziny niech sobie postoi w lodówce - zimna najlepsza!
gregg
-
2009/12/06 09:26:32
To jest danie, które mój mąż nazywa normalnym obiadem :) Nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam schabowego ze schabu, schabowy z kurczaka jest o niebo łatwiejszy i smaczniejszy. Pozdrawiam
-
2009/12/06 10:01:41
Brok, wczoraj zrobiłam "melone" na obiad dzisiejszy i mam ogórka. Wykonam i podzielimy się wrażeniem.
-
2009/12/06 11:00:06
Bardzo już byłem wczoraj śpiący i szybko pisałem, dlatego trochę nie dopisałem - śmietana powinna być kwaśna, no i niektórzy dodają jeszcze odrobinkę (dosłownie parę kropel) octu.
gregg
-
Gość: JUTKA, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/12/06 12:41:10
No i proszę ileż można ochów i achów napisać na temat normalnego obiadu. Nawet można się długo rozwodzić na temat mizerii...a ja myślałam, że u was jada się tylko z garam maschala wszystko i " ucudzone ", przekombinowane i nie wiadomo czy dobre. Smacznego, ( u mnie dzisiaj udziec z indyka z warzywami ...z mrożonki :) PYCHA! i nie trzeba się napracować, a mnie właśnie o to chodzi.
-
2009/12/06 14:33:42
Ech, to ja pójdę do kuchni i... zobaczę co dziś zjem na obiad. (Choć to akurat dziś mniej ważne, Piórko "trenuje" wigilijne makiełki, a na słodkie jednak jestem cięty...)
-
2009/12/06 18:44:12
Jutka, źle odebrałaś. To o czym pisze Ziemianin nie jest "wycudzone", po prostu używa przypraw normalnie dostępnych na rynku, których używa się na całym świecie. Zauważyłam, że Polacy, jeżeli chodzi o jedzenie, są bardzo jednostronni i to zarówno pod względem tego co jedzą, jak i tego, a może przede wszystkim, czym przyprawiają. I nie nie leży to w charakterze tradycyjnej polskiej kuchni, w której używano zawsze wielu przypraw i rodzajów surowców. Wydaje mi się, że jest to raczej wynik ubogości peerelowskiego zaopatrzenia, które wymogło pewien rodzaj mało urozmaiconej kuchni. To co uważasz za przekombinowanie, jest umiejętnością wykorzystywania smaków. I zapewniam cię, że to jest smaczne. Spróbuj kiedyś.
-
2009/12/06 18:45:53
Jeszcze jedno, mrożonych warzyw używamy często. Mrożonki najlepiej zachowują wartości i smak warzyw.
-
2009/12/06 18:46:56
Krogulec, słodkości Piórka ... mniam....
-
Gość: andrzejniczyperowicz, *.icpnet.pl
2009/12/06 19:37:02
To okropne - schabowy z kury. Za Strzelnem, droga na Inowrocław, jest budka, taki obskurny kiosek z banerem: ,,Pizza z szynką - wegetariańska''. To jeszcze nic - dalej w lesie jest drogowskaz: ,,Węgorz 100 metrów''. Zatrzymałem się, bo takiego długiego jeszcze w lesie nie spotkałem. Jeśli zaś chodzi o oksymorony (schabowy z kury), to warto już ćwiczyć ,, Bóg się rodzi''. Idzie tam oksymoron za oksymoronem.
Nigdy więcej kury!
-
2009/12/06 19:50:06
Kura mać! a ja od czasu do czasu lubiem! Moc truchleje!
-
2009/12/06 19:58:56
Niczyper, Ty to się mnie od oksymoronów nie przezywaj, bo innym cudzoziemstwem odpowiem! A wogóle to zapraszam na oksymorona.
-
Gość: JUTKA, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/12/07 16:48:54
Normalnie nienormalna przyprawa garam maschala...ja po prostu akurat za nią nie przepadam, a używam "wielu przypraw i rodzaju surowców". No cóż, jeden lubi rybki, a drugi... Emko jesteś ok :) :) :) :) Pozdrawiam Was i życzę wielu cudownych, smakowitych potraw na święta ( i nie tylko)
-
2009/12/08 07:36:46
O raju! Ale zgłodniałam. Pędzę do kuchni robić śniadanko.
-
2009/12/09 12:16:21
A ja do Emki emalię ze skromnym zapytaniem wysłałam...
-
2009/12/16 11:51:33
Wolę i ja schabowe z kurczaka, z mizerią oczywiście, ale w panierce mąka - musowo;)
Pozdrawiam, czytelniczka od niedawna;)
-
2009/12/16 21:36:11
jak mus to mus!
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2011/08/27 14:00:57
jak schabowy moze byc z kurczaka bo nie bardzo rozumiem? drob ma schab?
-
2011/08/28 17:23:56
eeee kochaneńki, taka kulinarna metafora
-
2013/08/01 02:49:21
Ja schaboszczaki z kuraka jadam w ten sposób: bombakaloryczna.pl/schabowy-z-kurczaka-z-dodatkami/ . Ale co fakt to fakt - mizeria musi być pokrojona w cokolwiek innego niż plasterki. Jak się trzeba się namęczyć z pogryzieniem, to zupełnie inaczej smakuje :)
Gościu siądź i odpocznij sobie...
Durszlak.pl