Blog > Komentarze do wpisu
Żądam odejścia zimy

No i kiedym siadł, by za pióro chwycić i te kilka słów na papier przelać, nico jasne nie było. Wielkanoc za pasem a pogoda pod psem. Mimo, że tem razem Święto to w kwiecień wchodzi zmarzniętą ziemią i białem puchem może nas powitać. Psia jego jucha, juże dość mam tego zimowiska, wiosny żądam, w pole czas wyjść, jare siać, a nie nogi we Dworze grzać. Krowy nie za długo cielić się będą, kozy już swoje odrobiły i z maluchami chętnie poszłyby na zielone, konie energia nosi, prychają niecierpliwie. Nic to, co ma być to będzie, jakeś se wybrał warkstat pod gołem niebem to teraz nie narzekaj! By jakosik życie sobie obmaślić napiszę słów parę o ulubionej mojej wielkanocnej słodkości, Pascha ci to, najprzedniejsza. Twaróg dobry trza wziąć, w mojem domu własnej roboty z mleka pełnego, lekko jeno śmietaną odciągniętą, bakterią odpowiednią zakażony, poczem w temperaturze 32 stopni dobawiony podpuszczką. Skrzep na duże ziarno pocięty dobrze trza odsączyć, a i praską wilgoć wyciągnąć. Wonczas na kilo jedną faskę masła, u mnie własnej takoż roboty, gdy ze sklepu- kostkę, dobrze wyrobić i osiem żółtek co je moje kurki naniosły, bakalii wiela – rodzynki dwa dni w portweinie moczone, z tych  dużych, smażona skórka pomarańczy i cytryny w kostkę skrojona, kandyzowany ananas, suszona morela i gruszka cieniuchno pocięta. Na to wszystko zaś konfitura malinowa pójdzie, owocu słońca letniego, gdy było najgorętsze, pełne. Barwę też ona da odpowiednią, całość na masę gładką wymieszane trza szmatką lnianą zawinąć dokładnie i kamieniem przywalić by zbędną wilgoć oddało, w zimnym dni dwa trzymać.

Obok tej pyszność można maślanego i cukrowego baranka postawić, barwinkiem przybrać, by dni te Wielkiej Nocy godnie święcić.

piątek, 12 marca 2010, mag-43
Tagi: pascha

Polecane wpisy

Komentarze
2010/03/12 23:59:20
Ale Pan mi smaku narobil! Pod zadaniem podpisuje sie i ja.
-
2010/03/13 06:32:50
Zimie mówimy nie! Ponoć wiosna kalendarzowa w tym roku ma się zejść z prawdziwą, a więc jeszcze do 21 musimy poczekać.
Dobrego weekendu.
-
2010/03/13 08:12:44
Pod apelem anty-zimowym podpisuję się obiema rękami. U mnie znowu spadł dziś śnieg. Bardzo apetyczna ta pascha. :) Mam pytanie, skąd wziąć te bakterie? Bardzo interesuje mnie domowe przetwórstwo, mam juz nawet zrębki wędzarnicze, ale na trop bakterii ( oraz podpuszczki) jeszcze niestety nie wpadłam. Pozdrawiam :)
-
2010/03/13 08:13:40
(Chyba, że podpuszczkę wyrabiasz sam, bezpośrednio z żołądków? )
-
2010/03/13 08:32:04
żeby sam produkować podpuszczkę - tak daleko się nie posunąłem.od czego jest internet - wejdź na stronę agrovisu, tam znajdziesz wszystko najlepszej jakości
-
2010/03/13 10:33:50
Wszyscy mamy dośc tej zimy,a już tak światecznie tu?
-
2010/03/13 11:59:31
Ja też!
Ale nie jest tak źle : www.dzienniknowy.pl/blog/pokaz/723.dhtml
Pozdrawiam serdecznie. Dziś zrobiłam sobie wagary, bo wczoraj przysnęłam za kierownicą. Morderczy to był tydzień i trzeba mi było odpoczynku. Dlatego dzisiaj siedzę w domu i po prostu piszę. Buziaki dla Emki, ta kawa będzie następnym razem. :)))
-
2010/03/13 12:41:24
Mag, dziękuję za namiar :)
-
2010/03/13 13:07:24
To nie świątecznie, ale tęsknota za wiosną.
-
2010/03/14 10:17:31
Ponoć kiedyś Marzannę topiono w 4 niedzielę Adwentu, czyli dzisiaj. Dowiedziałam się tego dopiero dziś. Miłej niedzieli.
-
2010/03/14 14:45:15
Zimowym skryto(......) takoż mówię zdecydowane nie:)
Hanula! Adwentu? Nie strasz :D
-
2010/03/15 11:29:05
Przepraszam za pomyłkę i dobrego nowego tygodnia życzę.
-
Gość: Hrabina Marica, *.inowroclaw.mm.pl
2011/12/02 16:28:51
Jakie to wszystko wspaniałe! A pupcia niech rośnie i boczki niech obrastają, nic nie szkodzi! Moim zdaniem, od prawdziwego jedzenia, takiego jak tutaj, nic nikomu nie będzie, tylko się zachwycać i naśladować. Jestem po prostu oczarowana!
Gościu siądź i odpocznij sobie...
Durszlak.pl