Blog > Komentarze do wpisu
okoń pod pierzynką z cebulki
 

Moje Szczęście też czasami za domowego aprowizatora robi. Od przyjeciela z dzieciństwa zwiozła ryby. Były wśrod nich węgorze wędzone, tłuszczem kapiące, pstrągi takoż dymem bogato raczone. Do tego obok świeżo sprawione okonie  i  jeden  sandacz  dla  ozdoby! Pierwsze same na stół poszły i znikały tak jak dym na wietrze. Fru i jeno posmak  został. Tusze zaś w maślankę poszły, co to w skrytce stała, tak ukwaszona już delikatności mięsu dodała. Po godzinach sześciu wyjęte spłukane i do suchości w ręcznikach wytarte do formy poszły. Tam doprawione solą niewielką, czubricą zieloną, origano i szczyptką majeranku.

 

By piec się miały w czem własnej roboty masła dostały i kapkę oleju sezamowego dla smaku ciekawego. Całość zaś spiórkowaną cebulą pokryta została.

To do piekarnika na dwieście stopni rozgrzanego poszło gdzie czterdzieści minut bywało. W czasie między podlane zostało czerwonem winem, wytrawnem w smaku. Na górze zaś ryż się warzył, ten we Włoszech uprawiany, zaciągnięty rozkruszonemi suszonemi prawdziwkami i dosolony do smaku, tak to i brązowej barwy dostał. Gdy na stół z winem dobroci wydane zostały znikły ci one tak żem i do trzech zliczyć nie mógł.

poniedziałek, 29 marca 2010, mag-43
Tagi: sandacz okoń

Polecane wpisy

Komentarze
2010/03/29 17:29:52
Pychotka. Już się zajadam.
-
2010/03/29 18:12:27
Okoń, to jest dobra ryba, a wędzony węgorz, mmm, pyszności zajadacie. Pozdrawiam :)
-
2010/03/29 19:10:30
Okonia mięso bardzo sobię cenię. Kiedyś łowiliśmy okonki na Starej Odrze w okolicach Nowej Soli.
Co do cebuli to uwielbiam duszoną z jakąś kiełbaską więc oba te połączenia w tej potrawie muszą stanowić wyjątkowy rarytasik. Niestety w Bydgoszczy kupić okonka jest bardzo trudno - nad czym ubolewam i przypuszczam, że Twój sklepowy nie jest. pozdrawiam
-
Gość: ela, *.nat.umts.dynamic.eranet.pl
2010/03/29 20:26:25
Ja także do stołu siadłam i z radością rybkę zjadłam Była nader wyśmienita To pisałam ja Kobita
-
2010/03/29 22:10:26
Kobito, dzięki za pomoc w ogrodzie, Tobie i chłopu. Dzisiaj lało i gdyby nie wy nic by nie było wykoane
-
2010/03/30 17:40:05
Buziaki.
-
2010/03/31 19:01:47
Cieszę się, że miałam szansę spróbować rybek. Sos niesamowity, mięsko delikatuśne:)) świetnie współgrało z Emki sałatką:)
-
2013/04/25 21:14:15
Jak wszyscy pewnie uwielbiam ryby (a zwłaszcza okonie za ich rozsądną cenę) ale ten wygląda wyjątkowo apetycznie
Gościu siądź i odpocznij sobie...
Durszlak.pl