Blog > Komentarze do wpisu
tatarski łosoś

Oprócz mięs wszelakich kocham ryby, jednak nie mniej spełniać muszą warunków kilka bym mógł je na stół podać. Pamiętam jak w jednej z babcinich książek kucharskich pisało- weź świeży, wiślany łosoś, a spraw go. Nawet gdyby w tej rzece ryba ta bytowała w trzewiach swoich nosiłaby całą tablicę mendelejewa i innemi świństwami by waniała. Można w markecie nabyć pomarańczowe mięso sztucznie hodowane, z tą róźnicą, że nie w "patyku" czyli tłomacząc prosto chlewie, lecz ogrodzonych klatkach skandynawskich fiordów. Lecz jam pod szczęśłiwą gwiazdą rodzon - z Norwegii przed dzień i pół bez przerw nijakich przyjechał do mnie na wieś łosoś norweski z w tamtejszych rzekach złowiony, z których wodę jako źródlaną pić można. Szybko więc skóry pozbawiony, sfiletowany, ości pozbawiony na drobno nożem został zsiekan, oliwką najprzedniejszą pierwszego tłoczenia podlany, cebulką białą drobniusio urobioną wraz z ogórkiem średnio solnym, ale aromatem bijącym, jeno lekko świeżo umielonym, czarnym pieprzem i morską solą z Bretanii dobawiony. Na to poszło na porcję jedno żółtko od kur moich tego dnia przyniesione,oliwki zielone i pomidorki  koktailowe i łódeczka cytryny. Ludzie, ludzie, byliście w niebie? ten smak jeno bogom dozwolony. Z talerza każda drobina nikła z żalem żegnana, że do końca ucztę zbliża. Taki tatar z niczem porównać nie można. Łza się w oku kręci, bo już do wspomnień przeszedł. Moje Szczęście wzdycha ciężko i głęboko, tak talerz uczyniony, prosty przecież i niewiele czas biorący to prawdziwa mistyka kuchni, jej czar w pamięć głęboko zapadający. Gdy jeszcze pół wytrawny cabernet, rocznik 2000 do tego raju prowadził...

wtorek, 09 marca 2010, mag-43
Tagi: łosoś tatar

Polecane wpisy

  • Polska nam przyjazna

    Jestem rolnikiem, ciężko pracuję wyrywając krwawicą coś dla siebie i rodziny. Wydawało mi się, że w ciągu tych dwudziestu paru lat zaczynamy żyć w normalnym kra

  • cacana zapiekaneczka

    Kupiliśmy z Moim Szczęściem nowe naczynie ze szkła hartowanego. To i trzeba było je niezwłocznie wypróbować. Moja nieoceniona pomocnica ugotowała kaszę pełnozi

  • przyjęcie na dziesięć fajerek

    Zjechało we Dwór ciekawe towarzystwo. Para niezwykle dobrana, może dlatego, że pełna przeciwieństw. Maciej - spokojny, wyluzowany, bardzo poukładany, Iga- rozed

  • Tatar z łososia wędzonego

    Ten przepis na tatar z łososia nie wymaga użycia jajka. Jest więc to propozycja dla osób, które boją się spożywania surowych jajek. A przy tym otrzymamy bardzo

  • Po tatarsku

    Gdy słyszymy kulinarnym tatarze, to oczywiście od razu wiemy, że idzie o befsztyk tatarski . Czyli dla niektórych barbarzyńską potrawę z surowego mięsa. Opisał

Komentarze
2010/03/10 06:59:51
Oj tak taki tatarski łosoś to jest to :) pozdrawiam
-
2010/03/10 08:21:03
Uwielbiam łososia w każdej postaci.
-
2010/03/10 08:42:09
...żesz TY!
-
2010/03/10 09:01:03
O tak, łosoś to coś zdecydowanie dla mnie: ) Pozdrawiam :)
-
2010/03/10 09:03:32
łosoś tak, ale ten łosoś to pełna małmazyja i w gębie niebo
-
2010/03/10 09:20:20
o matko ....wykończysz mnie..ślina mi cieknie jak piesowi..
-
2010/03/10 18:12:44
Tatar z łososia przedni żeś Ziemianinie podał i pytanko czy u nas w Dolinie Wisły też taki mendelejew pływa bo słyszałem coś odwrotnego. Rybę z Kozielca nie raz jadłem i wyborna i czysta jak kryształ się wydaje.
-
2010/03/10 21:39:33
tam gdzie miastowe ścieki nie sięgają, zwłaszcza te z dużych aglomeracji jest dobrze. w okolicach Krakowa nie radzę
-
Gość: ela, *.nat.umts.dynamic.eranet.pl
2010/03/11 20:47:40
MAREK ZWARYJUJĘ PRZEZ cIEBIE
-
2010/03/11 21:53:48
Jeszcze do tej pory ślinka mi cieknie
Gościu siądź i odpocznij sobie...
Durszlak.pl