Blog > Komentarze do wpisu
Felixiany rolada szpinakowa

No i nawiązałem współpracę z pomysłową kucharką Felixianą, która specjalizuje się w warzywkach i takich innych, dla osób mniej mięsożernych. A że czasami trzeba dać odpocząć żołądkowi, postanowiłem otworzyć na swoim blogu kącik "Kuchnia Felli". Mam nadzieję, że Felixiana będzie łaskawa go uzupełniać co jakiś czas nowymi smakowitościami.

A oto jej przepis na roladę ze szpinaku, której jeszcze nie smakowałem, ale znając upodobania Szczęścia Mojego wiem, że niebawem zagosci ona na naszym stole.

"Do roladki potrzeba:
1 op. szpinaku, (no ale na pewno mieć będziesz niedługo własny z ogrodu) serka twarożkowego miseczkę niedużą (ach ten Twój serek!) kilka plastrów wędzonego łososia
2,3 ząbki czosnku
4 jajka (no ale biorąc pod uwagę Twoje gęsie, to chyba 2) sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, kurkuma i co tam jeszcze dusza zapragnie I tak: Szpinak duszę na patelni, żeby nadmiar wilgoci odparował, dodaję czosnek i sól i odstawiam do ostygnięcia.
Potem dodaję do szpinaku żółtka, z białek ubijam pianę na sztywno i mieszam delikatnie ze szpinakiem.
Masę szpinakową przekładam do prostokątnej większej formy wyłożonej papierem do pieczenia. "Ciasto" szpinakowe idzie sobie do piekarnika na 15-20 minut i dochodzi swego w temperaturce 180-200 st.


W tym czasie przygotowuję smarowidło z serka doprawionego solą, pieprzem, kurkumą dla kolorku i czosnkiem niedźwiedzim.


Biszkopt szpinakowy wyjmuję z papierem z formy i odkładam do ostygnięcia. Wtedy smaruję całość serkiem, a na wierzchu układam plastry łososia.


Zawijam w roladę i owijam folią aluminiową, po czym dzieło idzie sobie na parę godzin do lodówki poodpoczywać.


Wtedy rozwijam, kroję w grubsze plastry i posypuję lekko koperkiem.
Wychodzi z tego subtelna, lekuchna i puszysta pychotka!"

Wszystkie zdjęcia są autorstwa Felixiany.


piątek, 14 maja 2010, mag-43

Polecane wpisy

Komentarze
2010/05/14 10:47:42
niezwykły kolor!
-
2010/05/14 11:46:54
przepis zapisuję, bo jest fantastyczny :) a efekt końcowy-mmm :)
-
2010/05/14 11:58:20
A to ci heca dopiero! To ja tu podrzucam po przyjaźni przepis na "małe co nieco" i co widzę? Na znakomite łamy ziemiańskiego bloga znowu się chyłkiem załapałam, hihi.
Podziękować mi przyszło pięknie, co niniejszym czynię.
I obiecuję, że jak mnie wena najdzie i coś znowu smakuśnego przygotuję, to oczywiście podzielę się przepisem.
Co do roladki, to może jeszcze tylko dodam, że co bardziej niecierpliwym łakomczuszkom nie musimy kazać czekać, aż się wszystkie ingrediencje uleżą w lodówce. Taka letnia jeszcze świeżutka roladka jest równie smaczna :-)
-
2010/05/14 15:08:12
Szpinak uwielbiam i ostatnio szukalem - glownie w swej glowie - jak go ciekawie i niebanalnie podac a tu takie cacko. Chcialbym byc autorem tego majstersztyku. Cudenko prawdziwe. Zapisuje i lece do kuchni...
-
2010/05/14 16:50:29
Genialny przepis! Zapisuję, drukuję, i upiekę!
-
2010/05/14 17:15:48
Rumienię się, ale i baaaardzo cieszę! Do autorstwa nie mam bynajmniej pretensji, bo ja też gdzieś, kiedyś coś tam usłyszałam, po swojemu zmodyfikowałam i po wydobyciu z pamięci
przyrządzam z różnymi urozmaiceniami ku uciesze bliskich. Ale zdarzają mi się od czasu do czasu absolutne i udane improwizacje. Smacznego!
-
2010/05/14 17:38:42
uczennica zacna i pojętna nadzwyczaj, to i promować należy!
-
2010/05/14 17:51:41
Na pewno zrobię
-
2010/05/14 21:23:46
robiłam podobną - zniknęła w mig
-
2010/05/14 23:02:41
Zrobiłam
-
2010/05/14 23:14:01
Hura! A próbowałaś już? Bo ciekawa jestem smakowej opinii :-)
-
2010/05/14 23:26:16
Super!
-
2010/05/15 10:15:17
Szpinak dopiero na stare lata polubiłam.
Desz pada....
-
2010/05/15 16:15:56
Feli, pozdrawiam cieplutko. Ciągle się zbieram żeby zadzwonić i ciągle odkładam to na kolejne jutro. Mag, Emko- buziaki... :)))
-
2010/05/15 17:20:34
Grafi ! :-)) Dzięki! A wiesz, że ja mam to samo? Ale dobrze, że się chociaż tu spotykamy choć wirtualnie.
Uściski, buziaczki i do spotkania u Emki i Ziemianina w realu.
Serdeczne niedzielne pozdrowienia dla Gospodarza włości na blogu i w naturze! :))
-
2010/05/16 10:28:49
Grafi, dzięki, wzajemnie
-
2010/05/17 01:13:54
Ale to cudnie wygląda!
-
2010/05/25 00:21:39
Świetna :) i mogę ją nawet na mojej diecie zrobić :D na pewno wkrótce skorzystam z przepisu
-
2010/05/27 09:27:27
wspaniałe! i jak pięknie zwinięte :) robię to przy następnym przyjęciu :)
-
2011/12/30 17:41:03
Troszkę się za to zabierałam, ale dziś lub jutro rano będę robiła 2 rolady :) mam 1kg twarogu i nie wiem ile to jest "nieduża miseczka", bo u mnie każda inna ;) pomożecie? :) ile to mniej więcej będzie?
-
2012/01/01 17:53:28
informację dostałem- nieduża miseczka to około 200 gram! przepraszam, że tak późno
-
2012/01/01 19:08:43
Już do tego doszłam wczoraj ;) Użyłam 450g twarożku, do którego jeszcze dodałam chrzanu i starczyło na dwie rolady :) Jutro będę się chwalić na blogu :)
-
2012/01/02 17:09:21
Już mam się czym chwalić :) Tak jak pisałam, moja masa jest z chrzanem i wyszły mi dwie pyszne rolady :) Dzięki wielkie za przepis, pozdrawiam :)
Gościu siądź i odpocznij sobie...
Durszlak.pl