Blog > Komentarze do wpisu
Pasztet Pani Matki-danie dla bezmięsów,czyli wege jakichśtam

Pani Matki pobyt we Dworze trwa, tak więc i smakołyków może być ciąg dalszy. Ja tam uważam, że pan Bóg na wszystkojadów nas stworzył. Tak więc dania ze świnki, drobiu, czy innej wołowiny sobie nie odmawiam. Dbam jeno by nic się nie zmarnowało, bo nie po to, coś życie oddało by odpadach skończyć. Na gospodarstwie zresztą obieg jest zamknięty, jedno jak maślanka, czy serwatka idzie do krów, czy kóz, resztą pożywiają się kury. No ale skoro są i tacy co to mięsa, bez woli Bożej, ale z własnej nie jadają to i coś smakowitego zjeść im się należy. Tem jest pasztet przez moją Panią Matkę gotowiony. Idzie nań pół kilo pieczarek drobno zsiekanych, do tego dwie duże lub trzy mniejsze cebule takoż zszatkowane i na przedniej oliwie pierwszego tłoczenia zasmażone, trochę posolone, gdy masa przestygnie wymieszana z takoż ostudzonemi dwunastoma jajami na dobre twardo ugotowionymi, całe na drobne zmienionemi. To porządnie wymieszane z bułką tartą, zmiażdżoną główką czosnku, tartym żółtym serem i trzema jajami surowemi, by masa odpowiednio kleista była. W nią pęczek zielonej pietruszki dla koloru. Całość idzie w foremki do keksa tłuszczem wysmarowane i bułką wysypane. W piekarniku na 180 stopni wygrzanem, zwiórkowanem masłem posypane, spoczywają przez dobrą godzinę i mogą iść na stól.

U mnie wydane zostały z bułeczkami pszenno-ziemniaczanemi, które na prośbę latorośli młodszej wymiesiłem wczesnym rankiem. Od poprzednich, bo jak je wyczynić jużem opisał, kto chce niech w archiwum sięgnie, różniły się posypką z ziół i słonecznika łuskanego.

Całość tak więc pyszna była i wnet znikła w przepastnych gardzielach gości co to licznie na Świętego Józefa, patrona ludzi pracy, do których i ja się liczę, na wieś zjechali.

poniedziałek, 03 maja 2010, mag-43

Polecane wpisy

  • Polska nam przyjazna

    Jestem rolnikiem, ciężko pracuję wyrywając krwawicą coś dla siebie i rodziny. Wydawało mi się, że w ciągu tych dwudziestu paru lat zaczynamy żyć w normalnym kra

  • cacana zapiekaneczka

    Kupiliśmy z Moim Szczęściem nowe naczynie ze szkła hartowanego. To i trzeba było je niezwłocznie wypróbować. Moja nieoceniona pomocnica ugotowała kaszę pełnozi

  • przyjęcie na dziesięć fajerek

    Zjechało we Dwór ciekawe towarzystwo. Para niezwykle dobrana, może dlatego, że pełna przeciwieństw. Maciej - spokojny, wyluzowany, bardzo poukładany, Iga- rozed

  • Bezmięsny pasztet ze śliwką

    Większości z Nas pasztet kojarzy się z pełno mięsnym wypiekiem. Ale kto powiedział że rezygnując z mięsa w tym przysmaki tracimy cały smak?!  Przyznam się

Komentarze
2010/05/04 00:21:27
Drogi Dobrodzieju. Ja tam uważam, że Bożek czy inny na innymi prawo nam dał do zabijania cielątek i o pięknych oczkach krówek i królików ale wierz mi zacny Dobrodzieju dostać mięso, które przypomina mięso coraz trudniej.
I nie tyle staję się jaroszem czy bezmięsnym bydlęciem bo mi z żalu serduszko pęka na myśl obciętej kurzej główki co nad jej "wątpliwą" kulinarną jakością.
To mnie zasmuca i zazdroszczę, że możesz swemi ustami smakować smakołyki, nam miastowym nie tyle już odległe co po prostu prawie niemożliwe.
I tu przekornie pojadę bom sobie załatwił cotygodniowe zapasy wspaniałych jajek i mięso, które mięsem jest, za niewielkie sumy w porównaniu ze sklepowymi. A i mleko już wiem gdzie doskonałe kupować, które zostawione bezpańsko z przyczyn, o których tu nie będziemy prawić, zmienia sie prawie samo w ser.
Można, znaczy się, ale wymaga to nieco zachodu albo wschodu. Znaczy się dupę trza ruszyć a ona już odnajdzie dobrobyt. pozdrawiam
-
2010/05/04 09:00:51
oasztet rzeczywiści pyszny, chociaż wege nie jestem, a bułeczki udało się Ziemianinowi powtrzyć przepyszne i czosnkowe.
-
2010/05/04 09:15:54
Bardzo ciekawy przepis. Ściągnęłam sobie, żebym z powodu swojej sklerozy o jakimś składniku nie zapomniała.
Pozdrawiam z zimnej i pochmurnej stolicy naszego wesołego grajdołka.
-
Gość: , *.nat.umts.dynamic.eranet.pl
2010/05/04 12:26:42
kurde Wścieknę sie Przepadło mi
-
Gość: nutka, *.adsl.inetia.pl
2010/05/04 19:59:27
Takich rarytasów na stole nie miałam , ale z tego powodu nie rozpaczam, a to z prostego powodu :) żal by mi było ruszyć takie dzieło.
P.S.
Jeśli mogę, jako znikąd, prośbę mieć do Pana. Jak sądzę dla Pana to śmiesznostką pewnie będzie, ale mimo wszystko zdobywam się na odwagę ...jak przyrządzić karczek lub szynkę by w podróży czterodniowej zachowała swą świeżość i zapach, i smak w ekstremalnych dla niej warunkach. Moja babcia wiedziała, ale mi nie przekazała :( Pozdrawiam
-
2010/05/04 20:20:06
No nie daruję, żeby takowej pychoty nie przyrządzić. No może nie na raz bułeczki i pasztet, tylko dawkować będę, bo niby kiedy ja mogę znaleźć na to czas tyle czasu???
Ale warto na pewno!
-
2010/05/04 20:38:08
nutka - wklep przyprawy, sól, pieprz, curry, nasmaruj oliwą zawiń w folię spożywczą grubo, zamknij w pudełku, powinno wytrzymać
-
Gość: nutka, *.adsl.inetia.pl
2010/05/16 10:31:05
Tak zrobię. Dziękuję Panu.
Pozdrawiam
-
2010/05/16 10:53:06
cała przyjemność po mojej stronie. przyjemnej niedzieli
Gościu siądź i odpocznij sobie...
Durszlak.pl