Blog > Komentarze do wpisu
szparagów, szparagów to czas

Ot, pogoda ci nawet nie najgorsza, słoneczko przez chmury przebija. Jeno komunikaty telewizyjne człeka dołują. Ludziom krzywda się dzieje, niezasłużona, bo okrutną ręką Natury wymierzana. Woda żywioł straszny, w moment wszystko zabrać potrafi. Teraz jeno głupim SMS-em tych co skrzywdzeni wspieram, inaczej nie mogę, do sypania worków mi za daleko, a durnym gapiem być bym nie potrafił. Ot. ludzi żal.

Wiosna czas szparagów, krótki ci on, mija jak oka mrugnięcie, więc i cieszyć się nim należy. Moje Szczęście zwiozło te zielone, które Ona dzikimi zwie.

Najpierw jak Pan Bóg przykazał zjedliśmy ugotowane z łyżeczką soli morskiej, cukru takoż i dwoma octu jabłkowego, polane naszym własnoręcznie wyduszonem z maślanki nadmiaru masełkiem z bułeczką zrumienioną. Że jednak towaru było dużo nie daliśmy rady i cosik zostało, tom  na patelenkę wrzucił i dodałem własnego sera, któren na bakteriach Camembert powstał i miesiące dwa już w piwniczce dojrzewał. Rozpłynął się pięknie szparagi oblepiając i smaku im dodając.

Przekąska wyszła znamienita każdego stołu godna, to i Wam ją nie omieszkając proponuję, bo i surowiec podstawowy skończy się niebawem.

niedziela, 23 maja 2010, mag-43

Polecane wpisy

  • Polska nam przyjazna

    Jestem rolnikiem, ciężko pracuję wyrywając krwawicą coś dla siebie i rodziny. Wydawało mi się, że w ciągu tych dwudziestu paru lat zaczynamy żyć w normalnym kra

  • cacana zapiekaneczka

    Kupiliśmy z Moim Szczęściem nowe naczynie ze szkła hartowanego. To i trzeba było je niezwłocznie wypróbować. Moja nieoceniona pomocnica ugotowała kaszę pełnozi

  • przyjęcie na dziesięć fajerek

    Zjechało we Dwór ciekawe towarzystwo. Para niezwykle dobrana, może dlatego, że pełna przeciwieństw. Maciej - spokojny, wyluzowany, bardzo poukładany, Iga- rozed

  • Szybki makaron ze szparagami

    Szparagi wydawały mi się zawsze dodatkiem do dań dla wyższej klasy, które pojawiają się w drogich żurnalach. Stronię od takich rozwiązań i rzadko kroczę takimi

  • Zupa szparagową Natural Balance z warzywami i ziarnami.

    Zupa szparagową Natural Balance z warzywami i ziarnami. 1 porcja 1 miarka (28 g) Szparagowej Zupy Natural Balance 220 ml wody 2 szparagi pokrojone w kawałki o d

Komentarze
2010/05/23 20:18:48
A obie wersje bardzo smakowite. Szparagi też u mnie dzisiaj, choć jeszcze nie na blogu, też zielone :) A taki własny ser musi być pyszny .
-
2010/05/23 20:45:45
Ciągle go chwalę, ale naprawdę było pyszne.
-
2010/05/23 21:20:45
no bo jest pyszny! stabilizuję produkcję i niedługo ruszę na podbój rynku
-
2010/05/23 22:09:34
piękny kolor mają te szparagi :)
-
2010/05/23 22:50:45
Ale smaczliwość. Aż śmieją się te szparagi pysznie. Jutro wyruszam na poszukiwanie na miejscowy ryneczek.
-
2010/05/24 15:05:49
Piękna przekąska. ja nie mam garnka do szparagów, bo to ponoć trzeba na stojąco gotować. Jem je tylko na mieście. Z pewnością te domowe są lepsze. Buziaki.
-
Gość: andrzejniczyperowicz, *.icpnet.pl
2010/05/24 19:50:38
Tylko białe! Wyjeżdżając nad Morze Śródziemne, kupowałem na Rynku Bernardyńskim u Wojtka pęczek dorodnych białych po 6 złotych. Teraz po powrocie z ciepłoty płacę u Wojtka 10 zlotych za pęczek. Onże jest wielkim producentem szparagów i powiada, żebyśmy szybko jedli, nie bacząc na koszty, bo ta paskudna pogoda skończy szybko sezon tego genialnego warzywa. Pozdro dla Was i pamiętajcie - tylko białe!!! A.
-
2010/05/24 22:23:57
Andrzej ja wolę zielone. No ale są dwie szkoły
Gościu siądź i odpocznij sobie...
Durszlak.pl