Blog > Komentarze do wpisu
w upały lekko jeść trzeba- jajeczne kotlety z pomidorówką

No i gorączka taka nastała, że razem z ludźmi grecką modą od jedenastej do czwartej robotę w gospodarstwie przerywamy, bo robić się nie da. W te dni też ciężko strawianego jeść się nie chce. Sam człek ku lżejszemu ciągnie. Taki to i był ten obiad. Został mi rosół drobiowo - wołowy, com go ze trzy razy przez sito przelał, więc klarowny i nie skwasił , posłużył mi za bazę. Pomysł poddała jedna z kochanych blogowiczek w Kulinarnym pamiętniku Ewy, zaprawę do zupy w piekarniku zapiekając. Tak tom i ja zrobił- w rynience legły skrojone na cztery dorodne pomidory, lekko polane oliwą, by nie przywarły, posypane, ot tak, cukrem z trzciny. Tak pracowały do miękkości, potem razem z całem sosikiem poszły do miksera wraz z świeżo zerwanymi liśćmi bazylii. Tym rosół został zaciągnięty. Aromat dał taki, że Pani Matka ze swojej komnaty go wyczuła. To jednak nie wszystko.

Na wierzch bowiem poszła świeżo uprażona kukurydza wraz z łyżką gęstej śmietany. Poezja, niebo w gębie, wszystkim polecam! Na drugie zaś Macierz wraz z Elyżbietą, co to prawie domowniczka i za klucznicę chciałaby we Dworze robić, oraz która pomoc daje bez pytania dlaczego i po co (daj nam Panie takich przyjaciół więcej), uczyniły jajeczne kotlety. Wzięły po gęsim jaju na osobę, na twardo ugotowały, usiekały na drobno i wraz z ziołami z ogródka, w tym bazylia, origano, tymianek, mięta, melissa i szałwia, ulepiły w zgrabne porcyjki, utarzały w tartej bułeczce i na oliwie bystro zrumieniły. Do tego wyszły ziemniaczki z koperkiem i sałata,

która sypie na grządkach tak, że przejeść trudno, w śmietanie z cytryną i cukrem waniliowym utonkana. Uff, lekkie i pyszne, a na powietrzu upał nadal trzyma i deszczu nie widać.

środa, 30 czerwca 2010, mag-43

Polecane wpisy

Komentarze
2010/07/01 07:50:48
Bardzo apetyczne zdjęcia:)
-
2010/07/01 14:46:39
No proszę, w życiu by mi do głowy nie przyszło, żeby posypać pomidorową kukurydzą, ale jak pan mówi, że dobre, no to na pewno tak jest.
I też jestem okrutnie ciekawa, jak smakują kotlety z jajek gęsich. Wyglądają przeapetycznie!
-
2010/07/01 15:01:41
kukurydza gdy lekko nasiąknie pyszna jest łącząc swój słonawo przydymiony smak ze słodkością tak zrobionych pomidorów. Ostatecznie jedno i drugie od Majów i Azteków do nas przyszło, pochodzenie wspólne
-
2010/07/01 17:44:20
Jajca lubię robić, i w życiu i w kuchni więc mnie te kotleciki szczególnie zainspirowały. A pomidorówka, no cóż - w tym wydaniu wydaje się być poezją. A do EWY muszę częściej zaglądać bo widzę, że to "talent" wspaniały. pozdrawiam
-
2010/07/01 17:54:38
Dzięki za odpowiedź :-)
-
2010/07/01 22:52:44
mama w ogóle gotuje genialnie
-
2010/07/02 07:46:34
Pomidorówke uwielbiam. W tej wersji nie jadłam - wypróbuję. Kotleciki jajowe kojarzą mi sie z piątkami w szkole, wiec za nimi nie przepadam.
Zapraszam do siebie na budowę mostu.
Dobrego weekendu, bo to dzis już piąteczek.
-
Gość: , *.nat.umts.dynamic.eranet.pl
2010/07/06 09:25:56
Kotleciki były pyszne Zaswiadczam z cała powagą Klucznica
Gościu siądź i odpocznij sobie...
Durszlak.pl