Blog > Komentarze do wpisu
chłodnika to czas - pomidorowy

Upał nie chce zelżeć, deszczu nie ma, kukurydza w miejscu stoi, zboża ziarna w pełni nie wykształciły. Strach, strach, podobnież władza nasza szanowna zastanawia się nad tem czy stanu suszy w naszem województwie nie wprowadzić. Uch, dobrze by było, bo to jakowaś ulga w mytach będzie. Nie zapowiada się nam ten rok jakoś pięknie. Ale skoro upał trzyma, jeść się nie chce, to najlepszą strawą chłodnik. Mojego Szanownego Teścia w tradycyjnym nie pobiję, no tom w pomidorowy poszedł. Wiadomo mikro i makro elementami on wypasiony, do tego potas w ilości dużej, niezbędny w tropikalne temperatury posiada. Własnych pomidorów

jeszcze nie mamy, chwilę poczekać trzeba, za to piękne cukinie w ogrodzie rosną.

Wziąłem jedną, delikatrniuchno ze skórki obciągnąłęm i zsiekałem. Pomidory cztery, najczerwieńsze sparzyłem, obrałem, do tego ząbków czosnku krajowego pięć. Pokruszyłem dwie kromeczki razowego chleba, łyżkę oliwy pierwszego tłoczenia, soli morskiej do smaku, dwie łyżki octu balsamicznego z Modeny, takoż przedniego, na to garść świeżych listków bazylii, która rośnie jakby na drożdżach i szklanki dwie mleka zsiadłego. Wszystko razem zmiksowane i do lodowni wstawione. Posypane groszkiem ptysiowym i szczypiorkiem pyszne było i na upał znakomite.

czwartek, 15 lipca 2010, mag-43

Polecane wpisy

  • Polska nam przyjazna

    Jestem rolnikiem, ciężko pracuję wyrywając krwawicą coś dla siebie i rodziny. Wydawało mi się, że w ciągu tych dwudziestu paru lat zaczynamy żyć w normalnym kra

  • cacana zapiekaneczka

    Kupiliśmy z Moim Szczęściem nowe naczynie ze szkła hartowanego. To i trzeba było je niezwłocznie wypróbować. Moja nieoceniona pomocnica ugotowała kaszę pełnozi

  • przyjęcie na dziesięć fajerek

    Zjechało we Dwór ciekawe towarzystwo. Para niezwykle dobrana, może dlatego, że pełna przeciwieństw. Maciej - spokojny, wyluzowany, bardzo poukładany, Iga- rozed

Komentarze
2010/07/15 18:08:26
Potrzeba, matką wynalazków i rozwoju. Nie ma mnie, to się facet w kierunku fotografii coraz bardziej kształaci!
-
2010/07/15 18:13:37
dodatek tych pięciu krajowych ząbków mi się podoba;) bo te inne - chińskie- jakieś fioletowe się robią.
-
2010/07/15 18:29:58
Zazdroszczę własnego ogródka - wierzę, że nie ma większej satysfakcji niż zjedzenie kanapki z plastrem własnego pomidora.... A chłodnik wygląda bardzo ciekawie!
-
2010/07/15 18:31:23
czosnek chiński, to że ciemnieje to mało, smaku nie ma a i co w nim siedzi też nie wiadomo
-
2010/07/16 01:13:19
Bardzo pysznie wygląda....
Jak tak patrzę na Twoje potrawy , to mimo późnej pory jestem głodny,
ślina leci , że aż bez mała monitor liżę ,
i oczywiście korzystam z Twoich dań, bardzo smaczne z wyjątkiem robali ...
Jakoś nie mogę się przekonać , mimo ładnego wyglądu ....
Pozdrawiam i życzę dalszych inspiracji .
-
2010/07/16 06:22:41
Na takie upały to rzeczywiście tylko chłodnik. Pomidorowego nie jadłam, ale jutro mam zamiar przepis Twój wypróbować, bo mam gościa.
Dziś u mnie w blogu jest notka zadedykowana Tobie - zapraszam.
-
2010/07/17 13:17:26
A toś mi Pan pomysł podsunął........składniki są - lecę do kuchni! :-)))
-
Gość: mamamarzynia, 178.219.20.*
2010/08/13 23:33:10
Ten przepis jest oryginalny. Warto by spróbować (jutro ma być u nas 36). Tylko skąd wezmę swojskie pomidory?
Gościu siądź i odpocznij sobie...
Durszlak.pl