Blog > Komentarze do wpisu
Felixiany tort naleśnikowy wszystkomający

I znowu Feli, widząc zaniedbania Ziemianina, niezawinione zresztą, a spowodowane nadmiarem obowiązków gospodarskich,   wobec swojego własnego dziecka – tegoż  bloga, wspomogła go kolejną pychotką:

"Niedziela, czas nieco spowolnił. Po głowie chodzą różne pomysły obiadowe, żeby tak raczej nie banalnie,  za to oryginalnie nieco i żeby zdrowotności sprzyjało.

I wymyśliłam sobie, że naleśniki, a i owszem, ale inaczej tym razem, czyli tort naleśnikowy.

Jakież tu można farszyki wymyśleć! Ile dusza zapragnie!

 

Ale najpierw  sposób na naleśniki, który wybitnie współgra z wszelkimi jarzynkowymi różnościami, czyli jak francuscy mistrzowie kuchni czynić lubią:  2 czubate szklanki mąki zalewam  ciepłym mlekiem (półtora  szklanki) , dodaję w zależności od gatunku mąki szklankę do półtorej letniej wody , szczyptę soli, dokładnie mieszam i odstawiam, żeby w spokojności mąka spęczniała przez jakieś 20 minut.

Potem dodaję 3 żółtka, stopione i ostudzone 10 dkg masełka i znowu dokładnie mieszam.

Na końcu po trochu dodaję pianę ubitą z białek  z odrobiną cukru i delikatnie wszystko łączę. I ciasto naleśnikowe gotowe. Naleśniki są nieco grubsze od tych popularnych, ale właśnie o to chodzi, żeby takie były. Są puchate i bardzo elastyczne, świetnie się nadają do wszelkich zawijańców. Tym razem wystąpiły w nowej roli, bo zostały przełożone różnistymi nadzieniami i stworzyły smakowity i kolorowy  tort.

W roli farszyków wystąpiły:

- mięsko drobiowe wyłowione z rosołu, zmielone, dosmaczone solą cebulową, czosnkiem, cayenne, czosnkiem niedźwiedzim,  wbitym 1 jajkiem i napojone pół filiżanką rosołu, żeby nie było zbyt suche i gładko się smarowało

- szpinak odparowany, przesmażony z czosnkiem i solą, zaciągnięty surowym żółtkiem

- czerwona soczewica, ugotowana  do miękkości i podprawiona czosnkiem i tymiankiem (preferują czerwoną, a nie zieloną, bo: dużo szybciej sie gotuje, jest delikatniejsza i bezłuseczkowa)

- 6 dorodnych pomidorów, sparzonych, pozbawionych skórki i pesteczek czyli wewnętrznej mokrości oraz 2 dużych czerwonych papryk pomidorowych opieczonych w piekarniku i też potraktowanych jak pomidory, czyli bez skórki i pesteczek. Tu się przydał mój ukochany kręciołek do jarzyn, bo rozdrobnił na  miazgę prawie pomidory i paprykę, które powędrowały na patelnię z masełkiem, solą i odrobiną cukru, żeby resztę wilgoci oddać. Zrobiła się wspaniała pasta pomidorowo-paprykowa. Jeszcze odrobina bazylii i wyszła pychota absolutna.

- następny i ostatni farsz to mieszanka startych na grubej tarce i podduszonych na oleju ryżowym warzyw: marchewka, pietruszka, seler oraz por pokrojony drobniutko, dużo zielonej pietruszki. Wszystko dosmaczone czosnkiem niedźwiedzim, solą morską, kurkumą, cayenne i odrobiną garam masali.

Teraz wystarczyło naleśniki poprzekładać tymi specjałami, zaczynając od dwóch ułożonych na wysmarowanej oliwą extra vergine formą i dalej w dowolnej, ale komponującej się kontrastowo kolejności nadzienia.

Do zwieńczenia wierzchu tortu posłużyła cukinia podsmażona na ryżowym oleju, reszta pasty pomidorowo-paprykowej, serek salami i oliwki (tym razem zielone) dla dekoracji.

Tak się prezentował torcik przed zapieczeniem w piekarniku, gdzie powędrował na półgodzinny odpoczynek i dojście do odpowiedniej formy i temperatury wszelkich ingrediencji.

A tak po przekrojeniu,  kiedy pysznił się wszystkimi wesołymi i smacznymi kolorami.

I przyznam się nieskromnie: warte było zachodu, bo stołownicy z lubości przymykali oczyska i peany pochwalne zostały odśpiewane.

Smacznego!"

 

poniedziałek, 30 sierpnia 2010, mag-43

Polecane wpisy

  • warzywa są w ogródku

    Czas ostatni bujny był niezwykle.Najsamprzód Stary Rynek w Poznaniu, gdzie moja Bomba czosnkowa sięgnęła po Kulinarne Dziedzictwo, potem zaś Gruczno gdzie przyj

  • Felixiany pierożki z ryżem i różnościami

    Nareszcie się objawiła po raz kolejny i częstuje nas swoimi pysznościami Felixiana - Ania nasza kochana. A oto czym dzisiaj nas raczy: "Pogoda w drobną kratkę.

  • Felixiany szpinakowe placuszki i sos serowy

    I uraczyła nas nasza przyjaciółka Felixiana nowym pysznym dankiem. Szkoda, że tylko na zdjęciach. " Ostatnimi czasy po przeżyciach jakie zafundował mi mój kompu

Komentarze
2010/08/30 09:58:03
wygląda wspaniale! tyle kolorów, tyle różnorodnych smaków, co przeplatają się ze sobą i łączą w ekscytującą całośc ;]
-
2010/08/30 10:06:51
Mniam! Piękny!!
-
2010/08/30 10:29:56
Co tu dużo pisać... Musi być smakowite i tyle!
-
2010/08/30 11:59:17
Bardzo tworcze danie, smakowicie wyglada!:)
-
2010/08/30 13:09:14
ale wysoki ;) Takich nalesników nigdy nie jadłam. Chetnie bym spróbowała ;)
-
2010/08/30 13:49:13
Dziękuję za miłe słowa :-)
Zachęcam do własnych prób i zapewniam, że ta kompozycja smaków jest sprawdzona i wbrew pozorom torcik wcale nie jest tak pracochłonny, a efekt wart zachodu. Można też dać upust własnym pomysłom na nadzienie.
Pozdrawiam bardzo zapracowanego Gospodarza blogu i wszystkich przemiłych "czytaczy".
-
Gość: schola, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/08/30 14:15:19
Torcik wygląda cudownie apetycznie,w niedzielę będzie (mam nadzieję) atrakcją na moim stole.
Proszę o więcej takich prostych,a niebanalnych przepisów.
Pozdrawiam...
-
2010/08/30 17:05:47
dzięki, Feli dzięki, coś bym upisał, ale emka mnie dręczy, żem niedbaluch i do zdjęć się nie przykładam, a Gieno, brzuchomoowcą zwany jeszcze mi aparatu nie odesłał, tak więc zilustrować nic nie mogę, a Twoje tak pyszniasto wygląda, że pewnikem Baryea śliną się już dławi
-
2010/08/30 18:41:20
A ja dziękuję pięknie Ziemianinie za uznanie. Wiem, żeś teraz człek nader zajęty i jeszcze ten aparat... Nawet się zastanawiałam jak wypitrasiłeś zdjęcia tych przepysznych rydzów, bez stosownego sprzętu.
To i podesłałam torcika żeby wtrącić swoje trzy grosze i myślę, że źle nie zrobiłam :-)
A swoją drogą ciekawam wielce czy też Bareya wdepnie na torcika, czy nie, hihi
-
2010/08/30 21:00:16
Jak umieszczając, czytałam ślinka mi klawiature zlepiła, dlatego dopiero teraz po jej odczyszczeniu, mogę komentarz dodać. Mniam!!!
-
2010/08/30 21:04:56
Emko! Jesteś niezrównana doprawdy, hihi, dzięki!
-
2010/08/30 21:46:12
wspaniale sie prezentuje !
-
2010/08/31 10:31:46
Bardzo mi sie podoba to ciasto nalesnikowe - sposob wykonania. Nigdy w tak kunsztowny nie robilem a podejzewam, ze samo ciasto smaczne jest nad wyraz. Farsz boski nie tylko
ze wzgledu na ulubione oliwki.
Zjadlbym taki jeden na sniadanie.
ZIEMIANINIE: w odpowiedzi na Twoj post na moim blogu. Z czasem u mnie krucho wiec czasami zaniedbuje przyjaciol za co przeprosic wypada - ale musialbym tak przepraszac co rusz. pozdrawiam
-
2010/08/31 11:37:49
eeee, od obrażania to ja daleki, brak czasu rozumiem i przeprosin nie wymagam, ale podpisać się normalnie tzn bareya a nie jakimiś cyferkami to by mógł!
-
2010/08/31 13:17:11
Wiesz jak to z ta komputeryzacja. Cholerne zero-jedynki potrafia namieszac.
pozdrawiam
-
Gość: mamamarzynia, 178.219.20.*
2010/08/31 20:41:20
Ja też chcę kawałek!
-
Gość: , *.is.net.pl
2010/09/01 19:44:27
Cudo;)
-
Gość: , *.is.net.pl
2010/09/01 19:44:59
Cudo;)
-
2010/09/14 21:01:14
No takiego torta to jeszcze nie widziualam.Chyle czola-mistrzostwo swiata!
Gościu siądź i odpocznij sobie...
Durszlak.pl