Blog > Komentarze do wpisu
golonka jak kaczka, bo też w buraczkach

Przeczytałem ci ja u Ireny i Andrzeja, że nabór przeprowadzają zaciężnikom stawiając warunek, by w okowach kuchni polskiej legli. No i takem się się nieopatrznie zakręcił, że patrzcie mościjewy-zapisałem się.

Gotujemy po polsku!Teraz wstyd by było pola ustąpić. W ramach akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl na warsztat wziąłem golonkę, nie za dużą, nie za tłustą, taką w sam raz. Wymoczyłem w soli, jak się należy, bez jodu rzecz jasna, trzy dni,potem zagotowałem razem z liściem bobkowym, zielem angielskim, pieprzem i jałowcem, z warzywami takoż, do pierwszej miękkości.

W osobnym garnczku idą buraczki co mi w ilości dużej wyrosły, obrane i pokrojone w cienkie plasterki. Zalane wodą, lekko posolone, z łyżeczką miodu i sokiem z jednej cytryny, gotują się do takiej miękkości jak mięso.

Gdy woda w połowie wyparuje całość na patelnię i razem się dusi, gdy płynu brakuje podlewam piwem.

No i bym zapomniał - najsamprzód pod golonkę dałem olej kujawski, ale nie zwykły, lecz "trzy ziarna", którym najpierw na czubek języka wziął i wysoko ocenił. Nic smaku i jakości potrawy nie zmienił, jeśli to poprawił. Do sosu dorzuciłem jeszcze ugotowanej brukselki. Golonka tak zrobiona w ustach się rozpadała, karminem oczy pasła, więc bez oskomy nijakiej w kanon kuchni polskiej mogę ją zaliczyć. Wszystko u nas wyrosłe, znane i wielokroć przerabiane, by utradycyjnić ziemniaczki z koperkiem, nasze liniowe dodałem. I z takim talerzem się zgłaszam.

środa, 03 listopada 2010, mag-43

Polecane wpisy

  • Polska nam przyjazna

    Jestem rolnikiem, ciężko pracuję wyrywając krwawicą coś dla siebie i rodziny. Wydawało mi się, że w ciągu tych dwudziestu paru lat zaczynamy żyć w normalnym kra

  • cacana zapiekaneczka

    Kupiliśmy z Moim Szczęściem nowe naczynie ze szkła hartowanego. To i trzeba było je niezwłocznie wypróbować. Moja nieoceniona pomocnica ugotowała kaszę pełnozi

  • przyjęcie na dziesięć fajerek

    Zjechało we Dwór ciekawe towarzystwo. Para niezwykle dobrana, może dlatego, że pełna przeciwieństw. Maciej - spokojny, wyluzowany, bardzo poukładany, Iga- rozed

  • GOLONKA PIECZONA W KAPUŚCIE

    Golonka pieczona w kapuście 2 golonki po ok. 1600 g Na wywar warzywny : 2 l wody 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 małego selera 2-3 liscie laurowe 5 ziaren ziela an

  • Tarte buraczki z chrzanem

      Składniki: 4-5 kg buraczków 3 korzenie chrzanu 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka 2/3 szklanki cukry 1,5 łyżeczki soli 3/4 szklanki octu Buraczki gotujemy i

Komentarze
2010/11/03 22:46:59
Ależ konkretne jedzenie serwujesz !:))) Za golonką nie przepadam,ale te buraczki i brukselkę to ja bym chętnie wyjadła ;))
Pozdrawiam.
-
2010/11/03 22:54:11
Golonka mi nie leży, ale sery Ziemianinie to ty masz pyszne ;)
Wprawdzie śmierdzą mi w całym domu, ale odkrawam po kawałeczku i wcinam sobie przy komputerku ;)
-
2010/11/03 23:01:10
jedz, jedz po kawałeczku boś je w szczytnym celu nabyła! jak Ci się nie znudzą zamailuj to następne przyślę. Sam je też teraz przy winie kosztuję, najlepsze czerwone pół wytrawne
-
2010/11/04 05:34:46
Takiej jeszcze nie jadłam.
Do tej pory tylko z kapustą z grochiem.
Pozdrawiam.
-
2010/11/04 13:57:08
oj, no i głodna się zrobiłam .. z chęcią taką goloneczkę bym zjadła :)
u.
ps. Ziemianinie jak chodzi o sery to prawda szczera są genialne :) pozdrawiam !
-
2010/11/04 14:39:42
Dzięki za dowcip u mnie.
-
2010/11/04 19:19:14
Ja uwielbiam golonkę. Ale nie jadłam w buraczkach.
Gościu siądź i odpocznij sobie...
Durszlak.pl