Blog > Komentarze do wpisu
ząb,zupa zębowa, dąb zupa dębowa

No i zima na całego, w święta ma przymrozić. Rozpoczęła się kwesta Świętego Mikołaja. Koncerny paliwowe chcą wypracować odpowiednio wysoką premię dla prezesów i rżną nas na całego. Olej i benzyna dochodzą i przekraczają magiczną piątkę. Niech ich wszystkich szlag! Państwo też zaciera swoje pulchne,podatkowe rączki. Im cena wyższa, tym wyższy VAT od tego. Człek zaś by z rodziną się spotkać nie będzie na paliwo tych swoich nędznych grosiaków skąpił. Tak,tak, nad takimi ruchami pracują nie tylko ekonomiści ale i psycholodzy rynku.Tylko ty szaraku cierp i płać. Cały w nerwach już myślę o wiosennych pracach polowych. Na te smutki ugotowałem sobie kolejną zupkę. Wywar został mi z dnia poprzedniego i w skrytce w galaretę trzęsącą się zmienił. Na patelni , na rozgrzany olej wrzuciłem spiórkowane dwie solidne, żółte cebule. Posoliłem lekko i rzuciłem łyżeczkę cukru. Gdy się zrumieniła ładnie obsypałem lekko pszenną mąką i przypiekłem. Zapach był śłiczny. Tak zrobioną zasmażkę rozciągnąłem wywarem, dodałem łyżkę mojej, pięknej i śmietany i sam sobie na te zimowe smutki na stół wydałem.

Przedtem jednak gorącą zasypałem, w kostkę skrojoną,  skórką mojego sera, która miejsce grzanek zajęła.  Pychota była niezwykła, rozgrzała serce i żołądek. Mniam!

sobota, 11 grudnia 2010, mag-43
Tagi: paliwo zupa zima

Polecane wpisy

Komentarze
2010/12/11 10:37:08
Nic tak nie rozgrzewa zimą , jak zupa. Zaraz za gotowanie jarzynowej sie biorę. U mnie dzis brak ciepłej wody. Kaloryfery tez nie grzeją. Ponoć jest jakas awaria magistrali. Brrrrrrrrrrrr. Zimno.
-
2010/12/11 12:25:04
no to hanula moje kondolencje, lepiej w domu nie siedź bo uświerkniesz, ja to wiem sam sobie napalę to mam ciepło
-
2010/12/11 17:35:17
No to ja zaraz sobie ją zjem!
-
2010/12/12 06:16:15
Przypomniałeś mi o tej zabawo - wyliczance;-)
Dzięki;-)
-
Gość: Kinga, *.dynamic.chello.pl
2010/12/12 09:57:17
Zupa to podstawa - mogę żywić się jeno nimi:) pozdrawiam:)
-
Gość: moomoo, *.stk.vectranet.pl
2010/12/12 21:01:28
Straszny mi Pan zrobił apetyt na taką zupę!
A teraz pytanie z innej beczułki - gdzie kupić najlepszy polski olej rzepakowy?
-
2010/12/12 22:34:08
To które w zupie to jest ta skórka? I czy ona się rozpuściła w gorącej zupie?
-
2010/12/13 08:40:59
odpowiadam na pytanie pierwsze - najlepszy w Polsce olej rzepakowy to ten z Góry Św. Wawrzyńca produkowany przez Lecha Rutkowskiego z Kałdusu gm. Chełmno, natomiast skórki mojego sera częściowo oddały zupie smak i się rozpuściły i zostały w formie miękkich skwareczek
-
2010/12/14 09:11:27
oj za talerz takiej zupy dzisiaj dużo bym dała :)
Gościu siądź i odpocznij sobie...
Durszlak.pl