Blog > Komentarze do wpisu
Henryce Krzywonos sery na chwałę
 

Ludkowie moi rostomili, nie wiem czy pamiętacie dni obchodów rocznicy powstania Solidarności. Otóż w ich trakcie wstała duża Pani Henryka i powiedziała kilka słów prawdy takiemu jednemu co to kłamał. Ja w tem czasie byłem w trakcie produkcji moich ukochanych serów. Akurat większa partia dojrzała a ja je specjalnie dla mnie sprowadzoną czarną parafiną oblewałem by za dużo wilgoci nie traciły.

 

Tak mi się wypowiedź ówczesnej tramwajarki spodobała, żem ser nazwał KRZYWONOS. Z dugiej strony tak lekko chlipiąc wspominałem Maćka Kozłowskiego, który wtedy walkę z chorobą przegrał, ulubiony mój kozacki pułkownik. Dlaczego te wspominki? Otóż właśnie z pomocą Mojego Szczęścia znowu partię Krzywonosów szykujemy. Czarne jak diabły, ale w środku bielą świecą, dojrzałe ponad dwumiesięczne, podpuszczkowe na mleku niepasteryzowanym.

 

Pod dobre, czerwone winko wchodzą tak, że ich zniknięcia biesiadnicy nawet nie postrzegą dopiero gdy im ręka nad pustym półmiskiem zwisa.

niedziela, 23 stycznia 2011, mag-43

Polecane wpisy

Komentarze
2011/01/23 19:03:19
Ach te Twoje Krzywonosy wspaniałe. Pomysł nazwy podsunęła chwila, ale jakże trafną się okazała. Szczycę się, że w letni ubiegłoroczny czas przyszło mi pomagać przy przyoblekaniu serków w tę eleganckie ubranka :-))
Sama radość na nie patrzeć, a co dopiero delektować się ich niezrównanym smakiem.
Mniam!
-
2011/01/23 20:50:34
Ta nazwa to strzał w dziesiątkę. Oczywiście jeśli pani Henryka nie ma nic przeciwko, ale to równa babka.
-
Gość: Roberto, 46.112.148.*
2011/01/23 20:56:14
Pozdrawiam ze Stargardu Szczecińskiego! Zerkam czasami tutaj i zawsze z przyjemnością. Może kiedyś wezmę się za sery, na razie jestem na etapie chleba :)). Ale Krzywonosy - pomysł wyśmienity!
-
2011/01/23 21:33:32
W sobotę w DAKAWO slowfood zjechał Z Gieno na czele. Przywiózł sery do posmakowania. A kiedy spytałem skąd ten ser - powiedział, że od Ciebie. Był mocno zwarty, zbity, wspaniały w smaku.
Nie, żeby poprzedniki tego sera były gorsze ale ta konsystencja i smak bardzo mi podeszły.
Gratulacje.
Z tego co wiem robisz sery góra rok. Jeśli to prawda wróżę ci wielką karierę.
pozdrawiam
-
2011/01/24 06:01:45
cudowne, cudowne
-
2011/01/24 10:51:01
Parafina fajnie działa na skórę rąk.
-
2011/01/29 13:57:41
ach! Sery!
-
Gość: maria, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/02/01 16:46:41
pomysł przedni, gratulacje
-
Gość: Maciej Gro, 31.41.145.*
2015/10/07 16:36:43
może od razu ser Donald?
Gościu siądź i odpocznij sobie...
Durszlak.pl