Blog > Komentarze do wpisu
ser pieczony jak kotlecik

W trzewiach lodowni leżał sobie panir. To ser, ojciec wszystkich serów. Robi się go w niezwykle prosty sposób. Trzeba podgrzać mleko do temperatury 90 stopni, ani mniej ani więcej a następnie cały czas mieszając wlewać sok z cytryny, mniej więcej półtorej sztuki na litr, odstawić do lekkiego przestygnięcia, odłowić na chustę serowarską i dobrze odcisnąć. Ja wkładam do formy, po kilku godzinach odwijam z chusty i jeszcze mocniej odciskam. Gdy ser jest twardy zawijam go w folię spożywczą i wrzucam do zamrażarki. Potem w miarę potrzeby wyciąga się go gdy najdzie ochota na jarską formę obiadową. Moje Szczęście nadal cierpi na ciągnące się od dłuższego czasu wrzodowe dolegliwości, to i czas na panir.

Na parze ugotowała warzywka - cukinie, marchewki, białe części pora, papryki, seler i kalafiorki. Do warzyw przysposobiła sosy z mango (na ciepło) i z avocado (na zimno).

Do podgrzewanych warzyw dodała sos z mango i wymieszała wszystko razem. Dodatkowo w małej miseczce był jeszcze koperek w sosie winegret. Panir pokrojony na plastry grubości małego palca poszedł na średnio rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko się zezłocił.

Podany z warzywkami i polany sosem koperkowym stworzył królewskie danie.

poniedziałek, 17 stycznia 2011, mag-43
Tagi: ser panir

Polecane wpisy

Komentarze
2011/01/17 19:08:19
I to ma być dietetycznie? I to ma być lekko? Kurczaczek, ale na pewno jest PYSZNIE!
-
2011/01/17 19:21:40
oj, dużo bym dałam żeby taki teraz zjeść .. mniam ...
-
2011/01/17 20:37:35
Grafi, panir nie jest tłustym serem a opieczony jest bez tłuszczu na suchej patelni.
-
2011/01/17 23:04:47
taki panir to bym zjadła! jak już wiem jak zrobić, to zrobię, a co!
Pozdrawiam z Gdyni:)
-
2011/01/17 23:59:25
Podoba mi się prostota tego sera i to danie. Bardzo ciekawe.
pozdrawiam
p.s. czym mogę zastąpić w domowych warunkach chustę serowarską?
-
2011/01/18 08:43:39
może gdzieś po rodzinie uda Ci się znaleźć tetrową pieluchę - do tego celu idealna
-
2011/01/18 10:28:38
Uwielbiam takie dania. Ser i warzywa to połączenie doskonałe:)
-
2011/01/18 13:12:48
No i Panir to jeyny chyba ser. który mozna mrozić bez szkody dla jego jakości!
-
2011/01/18 19:14:06
To taki ser każdy, kto ma termometr kuchenny, może sobie zrobić!
Pysznie wygląda taki podsmażony. I te warzywa, pychota!
-
2011/01/18 23:15:31
problem polega jeszcze na dobrym mleku, ja znam każdą moją kozę i krowę i wiem co jedzą
Gościu siądź i odpocznij sobie...
Durszlak.pl