Blog > Komentarze do wpisu
sery prawdziwie dojrzałe
 

Kiedy wchodzę do naszej piwniczki po nozdrzach bije zapach, zapach boski, co to już człowiekowi od tysięcy lat towarzyszy - dojrzewającego sera. na polu pogoda dziwna, ciepło i wilgoci pełno, stąd też piwniczne, podłogowe cegły biją podskórną wodą, temperatura nieco się podniosła, ale nic niebezpiecznego, jeno na 15-16 stopni. Gomółki dojrzeją o kilka dni wcześniej, ale i tak ja moich dzieciątek wcześniej jak po trzech miesiącach od tatusia nie wypuszczę. Dam je tym co na równi z niemi Bachusa, gdzie indziej Dionizosem zwanego, kochają, bo do nich to najlepsze towarzystwo.

 

Te maluchy, co je na zdjęciach widać specjalniem robił, ziarno na małe było cięte, w dużej ilości wody płukane, potem zaś pracowicie ręcznie wygniatane by resztki serwatki oddało. Twarde takie, że jak kamieniem można rzucić. Pozostałe już dojrzałe z piękną skórkę, którąm wygłaskał, sam wypieścił aż lekkkiej szorstkości dostała niezwykłej smakowitości miąższ skrywając.

 

Wino też swoje lata ma big beatowe lata sześćdziesiąte pamiętające, ale do moich milusińskich możecie młodsze wziąć, też dobre będzie.

wtorek, 18 stycznia 2011, mag-43
Tagi: wino sery

Polecane wpisy

Komentarze
2011/01/18 17:50:34
wybałuszyłam oczy

jestem pod wrażeniem produkcji serów [i po cichu zazdroszczę umiejętności]
-
2011/01/18 18:00:03
Jak żeś do cholerki uchował te wina?
pozdrawiam
-
2011/01/18 19:20:59
No jak? Też mnie to ciekawi?
-
2011/01/18 19:39:02
rany .. każdy Twój wpis ostatnimi czasu sprowadza mnie na drogę .. głodu, fascynacji dobrym jedzeniem, pragnieniem SERÓW a tym razem WINA a jakże :) pozdrawiam!
-
2011/01/18 19:43:53
Wino tośmy dostali od naszej kochanej Pani Kasi, która od czasu do czasu raczy nas takimi kwiatkami. Żal pic.
-
2011/01/18 20:02:47
jestem pod wrazeniem...sama bym chciala takie sery robic
-
2011/01/19 09:23:23
zazdroszczę takiej piwniczki i takich umiejętności! taki ser własnej roboty musi nieziemsko smakować :)
podziwiam! czy Wasz ser można gdzieś kupić?
pozdrawiam ciepło!
-
2011/01/19 10:16:34
ależ oczywiście, że można kupić. Wystarczy zamówić - mag43@poczta.onet.pl rozsyłamy po całej Polsce
-
2011/01/19 21:00:44
Doświadczałam zwiedzania piwniczki i wrażenia przyprawiają o prawdziwy zawrót głowy. A smak serów nieopisany. Trzeba spróbować :-)))
-
Gość: moomoo, *.stk.vectranet.pl
2011/01/19 21:46:12
niby zjadłam przed półgodziną kolację, a tu oglądając zdjęcia serków ślinotoku dostałam... i co tu teraz zrobić??
-
2011/01/20 09:00:00
Za takimi serami nie przepadam, ale takie winko piłam w Paryżu.
U mnie pada śnieg.
Wróciła zima ?
-
2011/01/20 13:36:50
butelka rocznik 1964 to dzisiaj gdzieś około 1500 euro, więc restauracja jak na Paryż conajmniej cztery gwiazdki Michelina
-
2011/01/20 18:15:50
No własnie Marku Ser już przepadł w trzewiach mojej rodziny w zwiazku z czym nawiedze Cię wkrótce!
-
2011/01/20 18:48:46
Ela widzę, ze się naumiałaś i konto założyłaś!
Gościu siądź i odpocznij sobie...
Durszlak.pl