Blog > Komentarze do wpisu
wątróbka trochę inaczej
 

No i minął mi ten dzień, szybko jako błyskawica. Musiałem się kontaktować z KRUSem. Bóg mi miły, ale kiedy musisz się spowiadać z zawodowego życiorysu pot spływa po plecach. Niedość, że trzeba wyciągnąć swoje grzechy to jeszcze pokazać co robiła w przeszłości moja Małżona. No ale skoro trzeba, to trzeba. Niech żyje papierologia!tak więc kursowałem na linii metropolia a mój powiat. Gdym zlądował w domu czasu wiele nie stało a tu kiszki marsza grają. W lodowni na taki moment czekała drobiowa wątróbka przedniej jakości z określonego źródła. Dałem na patelnię trochę oliwy i gęsiego smalcu potem wątróbki oczyszczone z łączy i włókien.

 

Gdy zaczęły skwierczeć dostały dobrego curry, soli i czarnego, świeżo zmielonego pieprzu oraz pół łyżeczki tandori masala. zaraz potem doszła garść posiekanej w drobno śłiwki suszonej. Gdy wszystko przeszło swemi aromatami dołożyłem dwie gałązki trawy cytrynowej, która dała piękną delikatną, lekko kwaskową nutę. Na wierzch zaś poszły ugotowane przez Moje Szczęście warzywa na parze, które schłodzone leżały w miszeczce - kalafior, cukinia, marchewka i papryka.

 

By można było wszystko rozciągnąć dołożyłem dwie łyżki mojej śmietany. Wszystko poszło na talerz i z kromką bułeczki zniknęło jak sen złoty. Pani Matka w tem celu oderwała się na chwilę od robienia jarzynowej sałatki, ale to już inna historia.

czwartek, 27 stycznia 2011, mag-43

Polecane wpisy

Komentarze
2011/01/27 08:07:10
A ja tak lubię wątróbkę, a mnie tam nie ma!
-
2011/01/27 13:59:57
Fajny pomysł na wątróbkę;-)
-
2011/01/27 18:08:40
chętnie bym spróbowała kawałeczek
-
2011/01/29 13:55:33
wątróbka z masalą - brzmi niesamowicie!
-
Gość: Baska, *.171.115.130.static.crowley.pl
2011/02/01 11:18:47
Co to jest tandori masala i gdzie to dostać, a trawa cytrynowa? Na zdjęciach wygląda obrzydliwie, jak to wątróbka, ale smakować musi mmmm...
-
2011/02/07 10:33:17
sory ale wyjatkowo nieapetyczne zdjecie
-
Gość: sylwia, *.4web.pl
2011/02/07 14:08:58
dokładnie zdjęcia straszne:( nie dziwię się wegetarianom
-
2011/02/07 15:29:03
to to na zdjęciu przypomina mi móżdżek, którą to potrawę mama we mnie wmusiła jak byłam dzieckiem, wygląda to wstrętnie, a smaku nie oceniam bo nie jadłam
-
2011/02/07 18:49:42
wybaczcie drogie Panie! Niestety jestem wszystkożer a wątróbka drobiowa i ze względów smakowych i zdrowotnych należy do moich przysmaków, rzecz jasna gdy pochodzi z wiadomego źródła, że zaś wygląda krwiście to prawda, no tak po prostu wygląda, ale za to jak smakuje!!!! rzecz jasna nie na wegański smak, i tym polecam kotlety z soi, która zresztą w 90 procentach światowej produkcji jest genetycznie zmodyfikowana, i życzę smacznego, ja wolę tę wątróbkę
Gościu siądź i odpocznij sobie...
Durszlak.pl