Blog > Komentarze do wpisu
gołębie w Pekin zawinięte
 

Zima nastała, mróz trzyma, lodem wodę skuł, przedwiośnia ani widu ani słychu, to i  człek we Dworze siedzi, jeno słoneczko go na pole wywabia, bo konie trza przejeżdzić, na dodatek to na kręgosłup dobrze robi. Pani Matka stwierdziłą, że pierogów na razie starczy, przerzuciła się na gołębie. Jam wymyślił, że kapustę trzeba zmienić, zamiast naszej, przaśnej i rodzimej, zabraliśmy się za tę z Pekinu. Farsz był taki jak się należy- mięso zmielone z kury, co to z rosołu wyciągnięte, do tego warzywka i bułeczka sucha, potem cebule trzy cieńko skrojone i przesmażone na gęsim tłuszczu, wszystko doprawione solą, pieprzem, curry i czosnkiem niedźwiedzim, do tego ryż ugotowany by każde ziarnko było osobno. Kapusta pekińska sparzona została, rozdzielona na liście, które w wodzie gorącej zmiękły. Potem farsz i zawinięte roladki poszły do brytfanny. Pod spód trochę dobrej oliwy, ingrediencje poszły do piekarnika na pół godziny by dojśc.

 

Poczem zalane zostały moimi pomidorami w zalewie wraz z przecierem, dodana suszona bazylia zwykła i czerwona, zmiksowane z czosnkiem. W temperaturze 150 stopni razem zbrązowiały zanim poszły na talerze. Nic więcej i znikały jako te gołąbki do gąbki.

 

Grama polityki za to sam smak. Kapusta z Pekina sprawdziła się dokumentnie.

wtorek, 22 lutego 2011, mag-43
Tagi: gołabki

Polecane wpisy

Komentarze
2011/02/22 20:14:09
O, zjadłabym takie gołąbki. Pysznie wyglądają, nawet bardzo:)
-
2011/02/22 20:22:50
Mam nadzieję, że zostaną dla mnie
-
2011/02/22 20:32:51
Jak Pan dostojnie wygląda na tym koniu, panie Ziemianinie :)
A gołąbki z kapusty pekińskiej muszę wypróbować. Ona szybciej mięknie, jak piszesz, że tylko pół godziny w piekarniku. I ten gęsi tłuszczyk do smazenia - kusi mnie tutaj we wszystkich daniach jakie prezentujesz. A można go kupić gdzieś? Na naszej gdyńskiej hali nie widziałam :(
-
2011/02/22 21:34:22
O! To jest świetny pomysł!
-
2011/02/22 22:53:58
na gęsinę podaję adres= www.ami.com.pl i tłuszczyk też jest i to z gęsi owsianej,polskiej
-
Gość: Watra, 94.40.84.*
2011/02/22 23:30:14
Ziarenka czosnku niedźwiedziego co Waszmość wciąż zalecasz już w zamrażarce przed zasiewem przetrzymuję.
-
2011/02/23 05:15:17
Pięknie, tak dostojnie, wyglądasz na tym koniku.
Gołąbki uwielbiam. mam nadzieję, że chociaż jeden dla mnie został.
Pozdrówka.
-
2011/02/23 09:14:35
Dziękuję za adres :) Już lecę zobaczyć co tam mają:)
Miłego dnia!
-
2011/02/23 09:25:44
Piękny koń!
Ja robię goląbki z kapustą wloską. Też pyszne.
-
2011/02/23 11:22:19
Dodatek curry do gołąbków brzmi niezwykle interesująco. Wypróbuję. Piękny koń :)
-
Gość: , 213.17.138.*
2011/02/23 15:22:47
w pekinie są gołąbki bardzo delikatne, polecam spróbować również kapusty włoskiej, która nadaje gołębiom dopiero królewskiego smaku.
-
2011/02/23 21:42:13
spróbowałam bo akurat miałam mięso z rosołu -pychota nawet mimo tego że niektóre składniki musiałam z konieczności troszkę zmienić. :)
-
2011/02/24 09:59:19
Zawsze mam obawy, ze się rozpadnie...
-
2011/02/24 12:28:48
gęsto poukładać by się jeden o drugiego zapierał i zapiec, nic się nie rozpadnie
-
2011/02/27 19:31:14
Martusia powiedziała, że wyglądają przeapetycznie. Mama Martusi to potwierdza :-)
Gościu siądź i odpocznij sobie...
Durszlak.pl