Blog > Komentarze do wpisu
o kapusto modro ty moja
 

Tak nie wiem, ale coś ostatnio koncentruję się na dodatkach, na tych małych ozdobach życia codziennego, które jego barwę tworzą. Tusk Schetynę ustawił, smaczek był, Polska Jaka jest Najważniejsza każdy wie w dół poszła, bo mało zabawna, Palikot w górę bo ludziom śmiechu brakuje. A tak wogóle to smutek jest na wsi, Sawicki głupawym usmiechem rolników mami, kasę z dopłat wstrzymuje. Nikt tak naprawdę strat nie liczy ani tego kto tu komu kabzę nabija. Przecie zimą środki ochrony roślin i nawozy są tańsze, stare prawo rynku, im bliżej wiosny tym cena wyższa. To jakie rolnik ma wyjście? Jeśli nie ma pieniędzy, które sobie wkalkulował w gospodarstwo, bo mu się niby należą, kredyt musi zaciągnąć. banki w obecnej sytuacji wcale tak skore do finansowania nie są i za niby podwyższone ryzyko ściągają dodatkową mytę. Biednemu zawsze wiatr w oczy. tak więc Moje Szczęście postanowiło mnie modrą kapustą pocieszyć. najpierw drobno ją zsiekało i na dobrym, czerwonym burgundzie dusić zaczęło. jako dodatki powędrowały do niej suszone żurawiny, korynckie rodzynki, skrojona w kostkę cytryna, bez pestek rzecz jasna, sól, pieprz, miód i szczypta cynamonu do smaku.

 

Wtedy na małym ogniu całość musiała dochodzić by wzajemnie swoimi smakami przejść. Podaje się taką na ciepło do mięs wszelakich białych i czerwonych, do kaczki, jednako pysznie smakuje, czego nasi goście doświadczyli, mimo dużej ilości zrobione krzyny nie zostawili.

 

P.S. A że nie miałam rodzynek saute, dosypałam paczke rodzynek w czekoladzie!

środa, 23 lutego 2011, mag-43

Polecane wpisy

  • Polska nam przyjazna

    Jestem rolnikiem, ciężko pracuję wyrywając krwawicą coś dla siebie i rodziny. Wydawało mi się, że w ciągu tych dwudziestu paru lat zaczynamy żyć w normalnym kra

  • cacana zapiekaneczka

    Kupiliśmy z Moim Szczęściem nowe naczynie ze szkła hartowanego. To i trzeba było je niezwłocznie wypróbować. Moja nieoceniona pomocnica ugotowała kaszę pełnozi

  • przyjęcie na dziesięć fajerek

    Zjechało we Dwór ciekawe towarzystwo. Para niezwykle dobrana, może dlatego, że pełna przeciwieństw. Maciej - spokojny, wyluzowany, bardzo poukładany, Iga- rozed

Komentarze
2011/02/24 00:27:28
O modro kapusto piękno moja słodka.
A może by tak Pan wpadł do mnie w sobotę na serową ucztę?
Boczuś będzie, zupka buraczana z cabralesem zacna i inne dobroci.
pozdrawiam
-
2011/02/24 09:18:20
Zwykle taka kapuchę robię w wersji surowej. Z jabłkiem i cytrynką. Chyba spróbuję :)
-
2011/02/24 09:56:40
Przepis wyczytałam w kuchni wielkopolskiej. Brali dokładki, chyba więc było dobre
-
2011/02/24 10:46:24
Ja robiłam jak Nivejka, więc z przyjemnością Twój przeps wypróbuję.
U mnie dziś mroźno, ale cudne słoneczko świeci.
Zaraz wyruszam do córki na oglądanie zdjęć z jej ostatnich wyjazdów, a były w ciekawe miejsca.
Pozdrówka.
-
2011/02/24 10:47:00
Właściwie to nie były wyjazdy, tylko wyloty i to długie.
-
2011/02/24 11:03:39
brzmi bosko ! och zjadłabym taką chętnie :)
-
Gość: szana, *.dynamic.chello.pl
2011/02/24 18:52:43
uwielbiam kapuste, sama tez robie z dodatkiem jabłek, wina, rodzynek - uwielbiam!
pozdrawiam,
Szana

----
www.gastronomygo.blogspot.com
-
2011/02/24 20:10:54
Oj, chyba tak na słodko to by mi nie bardz podeszła... Naprawdę w czekoladzie, czy jakie przymrużone oczko przegapiłam?
-
2011/02/24 21:27:47
czekolada była tylko leciuchną mgiełką wyczuwalną w trzecim, czwartym planie
-
Gość: Watra, 94.40.84.*
2011/02/24 23:12:54
Na Śląsku niedzielny obiad bez modrej kapusty to nie obiad. Pamiętam smak czerwonej kapusty przyrządzanej przez Mamę. Lekko podgotowywała,przyprawiala i podbijała gęstą śmietaną. Tez była pychotka. Oczywiście przepis pp "Ziemianinów" wykorzystam
Gościu siądź i odpocznij sobie...
Durszlak.pl