Blog > Komentarze do wpisu
barszcz z pierogami boskim nektarem

Mam ci ja w lodowni, dzięki Pani Matce zapas niezniszczalny pierogów wszelakich. Opisane są akuratnie, więc wiadomo co jaki pojemniczek zawiera. Pod rękę trafiły dwa, jeden z mięsem mieszanym wołowo drobiowym, drugi z serem na pikantnie. Szczegółów produkcji pierogów nie będę powielał, kto chce niech do archiwum sięgnie. Natomiast apetyt mnie naszedł na barszcz by te właśnie z mrozu wyciągnięte nim zalać. Wziąłem dwa solidne, wyrośnięte, jędrne w środku i kłamał nie będę Pani Matce, na co ta chętnie przystała, zleciłem obranie i skrojenie w plastry. Wyszedł garniec pełen, szczelnie wypełniłem go wodą, dodałem dwie łyżeczki cukru i takoż soli morskiej, wycisnąłem mocno dużą cytrynę i sok poszedł w wywar gdu ten już dojrzewał. Z dnia wczorajszego został mi litr solidnego bulionu drobiowego, mocno warzywnego, który ubogaciłem skrojoną w kostkę papryką. Ten to już sam z siebie pyszny wywar zalałem esencją z moich buraków, co to z półtorej godziny na malutkim ogniu pyrkały. Do smaku poszedł jeszcze kusztyczek jabłkowego octu co w spiżarni dojrzał i dwie łyżki balsamicznego z Modeny, jeszcze kieliszek burgunda i barszcz gotowy.

Pierogi w miseczki złożone świeciły pięknym blaskiem, ślizgały się po nich kropelki karminu. Smak taki jakim chciał osiągnąć - boski.

piątek, 25 marca 2011, mag-43

Polecane wpisy

  • Polska nam przyjazna

    Jestem rolnikiem, ciężko pracuję wyrywając krwawicą coś dla siebie i rodziny. Wydawało mi się, że w ciągu tych dwudziestu paru lat zaczynamy żyć w normalnym kra

  • cacana zapiekaneczka

    Kupiliśmy z Moim Szczęściem nowe naczynie ze szkła hartowanego. To i trzeba było je niezwłocznie wypróbować. Moja nieoceniona pomocnica ugotowała kaszę pełnozi

  • przyjęcie na dziesięć fajerek

    Zjechało we Dwór ciekawe towarzystwo. Para niezwykle dobrana, może dlatego, że pełna przeciwieństw. Maciej - spokojny, wyluzowany, bardzo poukładany, Iga- rozed

Komentarze
2011/03/26 07:38:52
mniam !
-
2011/03/26 09:02:08
Pyszności. Dobrego weekendu.
-
2011/03/26 10:40:14
Zjechawszy z miasta, takim specyjałem mnie uraczono. Dobre było...
-
2011/03/26 10:46:24
nosz...slinotoku dostalam.... pysznosci.....a ten kolor barszczu....rewelacyjny...
Pozdrawiam :)
-
2011/03/26 18:09:45
Też mam zapasy pierogów. Wszelakich:D
-
2011/03/26 21:15:29
Całą wieczność barszczu nie jadłem:) I teraz kolejną wieczność nie zjem, bo kto mi TAKI zrobi? Że retorycznie zapytam:)
-
Gość: agata, 213.216.74.*
2011/03/27 18:48:59
przez przypadek wlazlam na strone a jako ze uwielbiam czytac o zarciu - czytam . Najpierw od poczatku , terez na wyrywki. Czesto zagladac bede. Pytanie : skad czosnek niedzwiedzi wziac? Ja go znam wylacznie z literatury i programowTV. Pozdrowienia
-
2011/03/27 19:01:05
Agato można go zamówić w firmach handlujących przyprawami w Allegro my oprócz tego uprawiamy go w ogródku.
Gościu siądź i odpocznij sobie...
Durszlak.pl