Blog > Komentarze do wpisu
kozy mleko dają- jest ser
 

Na polu zimno, żadnego przedwiośnia, śniegowa pierzynka dobrze się trzyma. Z pączkami com je opisał pojechałem do hr. Niny Tyszkiewiczowej, sąsiadki, też na zewnątrz nie wychodzi zimna się bojąc, jej jezioro mocno lodem skute. Jednak nic tak mocno zmarznięte jak polska scena polityczna nie jest. Tusk na nowo nas straszy powrotem do władzy ortodoksów, ja się tego boję, ale co zrobię nie wiem. Lenistwo rządzących i ich strach przed reformami mnie przeraża. Na dodatek wyczyniają sobie te swoje harce naszym kosztem. Dopłaty dla rolnictwa wstrzymane, pieniędzy na zakup nawozów nie ma, handlarze łapy zacierają, ceny pójdą wiosną o 15-20 procent do góry, oskubią chłopa za to, że rząd unijnymi pieniędzmi i tak mniejszymi wielokroć niż te w starej części jakąś dziurę sobie zalał. Nic to kozy mleko zaczęły dawać, bo te które się kociły na koniec grudnia i początku stycznia już koźlaki mają odstawione i dojone są. Zostało mi jeszcze kilka, które czekają chyba na lepszą aurę beczki przypominając, więc pewnie po dwa rzucą.

 

Serów w piwniczce przybywa, oko cieszą, dojrzewają moje maluszki tak pracochłonne w wykonaniu. Trzeba je mocno odciskać, potem po wielokroć przewracać, w solance kąpąć, gdy do dojrzewalni schodzą też dbać codziennie. Obok nich są te z macierzanką, też czekam niecierpliwie aż dojdą lada dzień.

 

Po roztopach, tych sprzed miesąca wodą ziemia opita cały czas oddaje, więc w piwniczcce ceglana podłoga mokra, wilgoci dość a temperatura właściwa. Będzie co próbować. Odpowiadając na zapytania tych, którzy chcieliby więcej poczytać i spróbować  moich serów polecam górną zakładkę SERY (tam wszystkie zapisy na ten temat zgromadziło Moje Szczęście) i  kontakt ma maila mag43@poczta.onet.pl. Powstaje już strona internetowa moich dzieci i jak tylko się ziści nie omieszkam o tym zawiadomić.

środa, 02 marca 2011, mag-43
Tagi: sery

Polecane wpisy

Komentarze
2011/03/02 22:45:02
Tyle mleka, tyle serów, a dla mnie nic!!!!?
-
2011/03/03 06:44:49
Pyszności pokazujesz, chwalipięto.
Dzisiaj o mnie coś dla Ciebie - zapraszam.
Poproszę o przepis na domowy ocet jabłkowy, jeśli można. Na pocztę gazetowa lub w komentarzach.
Buziaki posyłam.
-
2011/03/03 12:43:26
I kto to wszystko zje?! :D
-
2011/03/03 16:50:00
Nienawidzę bolxa za to,że zakrywa każdy post na każdym blogu.Niestety,przez to,że blox reklamuje sam siebie, nie widać zakładki:sery.A chciałoby się tam bardzo wejść.
Pozdrawiam.

kuchennymidrzwiami.blogspot.com/
-
2011/03/03 17:19:45
zjedzą, zjedzą - goście restauracji rodzeństwa Kręglickich w Warszawie, klienci Tradycyjnego Jadła w Poznaniu, Spiżarni w Nowym Tomyślu, a poza tym rozsyłam po całej Polsce
-
2011/03/03 17:44:28
probowalem te sery - sa rozne w smaku i to jets najwiekszy ich urok. Przywiozlem dla zony, choc wazyly niewasko. Dzieki, Marku - jestes Mistrzem !
-
2011/03/03 21:05:36
Anno, przy wyświetleniu całości bloga, na górze pod zdjęciem tytułowym widać wszystkie zakładki
-
Gość: Bareya, 89.191.147.*
2011/03/04 00:39:54
Z każdym dniem lepiej i lepiej. Twoje sery za chwile podpiją podniebienia polskich koneserów. Wiem o tym, jeste o tym przekonany.
Zrobiłeś w rok genialna rzecz w świecie polskiego sera. Zapiszesz sie w nim wielkimi zgłoskami.
I przestałeś je tak solić.
Jak Gieno prezentował sery na mojej kolacji - muszę powiedzieć, że twoje rarytasy smaowaly mi najbardziej.
Tak trzynaj.
pozdrawiam cieplutko
-
Gość: elka.lwowek, *.tosa.pl
2011/03/06 12:05:27
Wczoraj nabyte i skosztowane. Rewelacja!!! Skórka absolutnie nie jest zbyt ostra. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję
-
2011/03/08 18:50:14
cudowne .. cudowne ..
Gościu siądź i odpocznij sobie...
Durszlak.pl