Blog > Komentarze do wpisu
kto zamawiał mielone?
 

Wiosna, wiosna idzie żwawo! Lewą,prawą, idzie chwacko, wyjdę do ogrodu z gracką! Słońce świeci, ale temperatura wcale nie chce się podnosić, na polach woda nie opada, traktorem ni diabła nic robić nie można. Nic tylko czekać cierpliwie. Na te frasunki Moje Szczęście zrobiło kotlety mielone, czyli melone, na Śląsku karbinadlami zwane. Ma ci ta przechera takie swoje kruczki, sztuczki, że wychodzą one nadzwyczajnie. Jeść je można i na ciepło i na zimno. Po pierwsze dzieli mięso i dodaje wieprzowe od szynki grubo zmielone,  indycze też dzielone z udźca i piersi, oraz wołowe.

 

Dobrze to wyrabia z jajkiem, bułeczką namoczoną w mleku, łyżką gęstej śmietany,  posiekaną cebulką,

 

szczypiorkiem, dużą ilością pietruszki i koperku, czosnkiem niedźwiedzim, przyprawami i solą do smaku.

 

Gdy zaś je kształtuje, sekret rodzinny zdradzę, wkłada w środek kawałeczek, tyle co pół paznokcia,  masła, zamyka dobrze obklepuje obficie tartą bułką posypując. Teraz już na patelnię zręcznie obracając by z oby stron równych rumieńców każdy dostał.

 

Ty razem wydała je z buraczkami tartymi, mogą być na ciepło, lekko zasmażane, a dla finezji kaparki. Mówię Wam palce lizać i talerz takoż, nigdy nic nie zostaje, bo goście z błagalnym wyrazem podstępnej gęby po dwa sobie biorą.

środa, 23 marca 2011, mag-43

Polecane wpisy

  • Polska nam przyjazna

    Jestem rolnikiem, ciężko pracuję wyrywając krwawicą coś dla siebie i rodziny. Wydawało mi się, że w ciągu tych dwudziestu paru lat zaczynamy żyć w normalnym kra

  • cacana zapiekaneczka

    Kupiliśmy z Moim Szczęściem nowe naczynie ze szkła hartowanego. To i trzeba było je niezwłocznie wypróbować. Moja nieoceniona pomocnica ugotowała kaszę pełnozi

  • przyjęcie na dziesięć fajerek

    Zjechało we Dwór ciekawe towarzystwo. Para niezwykle dobrana, może dlatego, że pełna przeciwieństw. Maciej - spokojny, wyluzowany, bardzo poukładany, Iga- rozed

Komentarze
2011/03/23 13:59:05
Ja, ja! :) Lubię :) Zawsze na czasie i zawsze smakowite :))
Z buraczkami na zimno czy na ciepło -lubię jednakowoż :)
Pozdrowienia.
-
2011/03/23 14:25:43
A Adam Chrżastowki na prykłąd sę zarzekał, że mielonych podawał nie będzie
-
2011/03/23 14:33:20
I ja taki kotlet z przyjemnością zjem :)
-
2011/03/23 14:35:35
Zbychu (rapatplan znaczy)...
no to mamy kolejne miejsce na mielone
Adam w Szczecinie i Marek w Liniu
prócz tych na Śląsku (ale co ja o tym wiem)
ja nawet nie wiem, jak wyśledzić karbinadla
trudno, w Ancorze jeść będziemy co inszego
-
2011/03/23 16:05:53
Gieno, Ratacośtam, a nie spróbowaliście, a były!
-
2011/03/23 16:47:47
O, takiego wypasionego mielonego to i ja bym zjadła, a nawet i zrobiła :)
-
2011/03/23 18:52:53
Piękne mielone. Moje klasyczne są podobne. Choć ostatnio eksperymentuję z nimi i dodaję zawsze jakieś warzywko: kapustkę pekińską, pieczarki, soczewicę, marchewkę. Ale takie klasyczne są bardzo dobre.
-
2011/03/24 08:43:28
A moja babcia jaki sos robiła:) Dla mnie karminadle są najlepsze z kiszonymi ogórkami
-
2011/03/24 09:00:47
Do mielonych nigdy smietany nie dodawałam. Cóż, człowiek uczy się całe życie.
Pozdrówka ze smutnego, bo ponurego dzisiaj Ciechocinka.
-
2011/03/24 10:58:09
dzisiaj zrobię...te kapary mnie przekonały :D
-
2011/03/24 19:26:00
Zupełnie inne spojrzenie na nudne mielone. Klasyka w nowym wydaniu:)
-
2011/03/24 20:55:49
Najlepszy komentarz już dano więc mogę tylko powtórzyć. Piękna klasyka w nowym wydaniu. Przaśna jak tylko może być przaśność.
pozdrawiam
-
2011/03/24 21:53:50
extra!!! po prostu slinka cieknie na ich widok....niby mielone,ale ohoooooo....
Pozdrawiam cieplutko :)
Gościu siądź i odpocznij sobie...
Durszlak.pl