Blog > Komentarze do wpisu
ocet siedmiu złodziei

Zamiast w polu siedzę we Dworze i myślę. Myślenie ma przyszłość, jak mawiają mądrzy ludzie, jeno nie wiadomo jaką. Zimno jak diabli, w nocy poniżej dziesięciu na termometrze. No tom wyciągnął ze spiżarni butlę, w której zimował ocet sporządzony jesienią. Do jego opisania sprowokowała mnie Hanula. Przecie o tej porze roku jabłka też są dostępnie to i takowy zrobić można. Mój powstał z dzikich zbieranych po polnych drogach. Pokrojone dwa kilogramy w ćwiartki, pozbawione pestek zostały zalane w kamiennym garncu źródlaną wodą, do tego ćwierć kilograma cukru i pięć goździków, kawałek cynamonu, trochę zmielonej gałki muszkatołowej, na wierzch zaś sucha kromka razowego chleba. Całość przykryta gazą w  ciemnym cieple stała przez dwa tygodnie. Potem przez tęż gazę wszystko przelane i w zakorkowanej butelce do spiżarni odstawione. Co dni kilka trzeba było cieczą mocno wstrząsnąć i znowu odstawić. W grudniu butla odstawiona została i osad zaczął na dno opadać.

 

Teraz zaś przez bibułę przesączony został, drobiny na dnie osiadłe poszły w zlew. Ocet zaś o pięknym aromacie w butelce czeka na swoją kulinarną przyszłość.

piątek, 04 marca 2011, mag-43
Tagi: ocet

Polecane wpisy

  • Polska nam przyjazna

    Jestem rolnikiem, ciężko pracuję wyrywając krwawicą coś dla siebie i rodziny. Wydawało mi się, że w ciągu tych dwudziestu paru lat zaczynamy żyć w normalnym kra

  • cacana zapiekaneczka

    Kupiliśmy z Moim Szczęściem nowe naczynie ze szkła hartowanego. To i trzeba było je niezwłocznie wypróbować. Moja nieoceniona pomocnica ugotowała kaszę pełnozi

  • przyjęcie na dziesięć fajerek

    Zjechało we Dwór ciekawe towarzystwo. Para niezwykle dobrana, może dlatego, że pełna przeciwieństw. Maciej - spokojny, wyluzowany, bardzo poukładany, Iga- rozed

  • BOCZNIAKI w occie a'la ryba

    Uwielbiamy jeść w domu kotlety z boczniaków smażone w bułce i w jajku. Jemy je dosyć często i z tego wziął się pomysł smażonych boczniaków w occie ;) Mięsiste,

  • OCET JABŁKOWY

       Przecudowny eliksir młodości, do którego smaku troszkę musimy sie przyzwyczaić, ale na prawdę warto ! :) Oto tylko niektóre z właściwości leczniczy

Komentarze
2011/03/04 21:50:20
Ocet z dzikich jabłek - to dopiero potencjał kulinarny!
-
2011/03/05 08:01:47
Tylko nie mów, że mam go pić
-
2011/03/05 08:07:45
a właśnie go spróbowałem! smakuje jak kwaśne ,ale szlachetne białe wino
-
2011/03/05 13:34:32
Zdroooooooowa kuchnia:)
-
2011/03/05 16:18:22
Ja piłam ocet z Modeny. Był pyszny! I nie wątpię, że ocet Ziemianina jest niemniej zdrowy i smaczny. Pozdrawiam z domowego szpitala (grypa szaleje na Pogórzu...)
Marzynia
-
Gość: Bareya, 89.191.147.*
2011/03/05 19:23:42
Robię dokładnie tak samo - może poza gałką muszkatałową, która mnie zaciekawiła jednak.
Smak tego octu niestety nie jest jakiś wielce wykwintny ale jak mówisz, trzeba znaleźć mu "miejsce" w kuchni.
pozdrawiam
-
2011/03/09 12:26:37
Dziękuję. Przepis ściągnęłam. Po powrocie z sanatorium biorę się za robotę. Buziaczki.
Gościu siądź i odpocznij sobie...
Durszlak.pl