Blog > Komentarze do wpisu
Felixiany Słońskie smaki 2 - czyli pierożki curry i serowe babeczki
 

List właśnie otrzymałem od Ani - Felixiany, o której specyjałach przygotowanych na słoński stół,  pisałem w poprzedniej notce. Pozwólcie, że zacytuję w całości, słówka z jej pisania nie roniąc:

"Jako, że zapowiedziałeś przymuszanie do opisania "dobrodziejstw" jakie przygotowałam na nasze słońskie przyjaciół spotkanie, to mimo intensywnych przedświątecznych zajęć, zasiadłam do pisania. Nasłuchawszy się ku mojej ogromnej uciesze pochwał na temat smakowitości potraw i mając świeżo w pamięci uśmiechnięte buzie i znikające ekspresowo pierożki, z radością podzielę się przepisami.

Jednak nie wszystko dziś tu przedstawię, żeby nie przedobrzyć i nie dodawać przysłowiowych "dwóch grzybków w barszcz". O kieszonkach kurczakowych z różnościami i o naleśnikach francuskich z farszem jarzynkowo-tuńczykowym, będzie następne słońskie kulinarne wspomnienie.

Na dziś opowiem o pierożkach curry skrywających drobiowo-pieczarkowy farszyk i o serowych babeczkach z porami i szynką.

 

Na pierożki w ilości około 30 sztuk potrzeba przedniej mąki 30 dag mąki, proszku do pieczenia z pół łyżeczki, jajo, ale nie Twoje gęsie, jeno od kury, łyżki 4 zimnego masła. Potem pół szklanki kwaśnej śmietany (tu z westchnieniem wspominam Twoją wyborną śmietanę). Na koniec dla dosmaczenia szczyptę soli, pół łyżeczki kurkumy i łyżeczkę curry.

Wszystko to zagniatam. Najlepszy sposób jaki znam na przygotowanie kruchego ciasta, to cierpliwe posiekanie widelcem o długich "zębach"  wszystkich składników. Kruche ciasto bardzo nie lubi ciepła ręki, więc najpierw siekanie, a dopiero jak składniki się prawie połączą, zagniatam szybko i ciasto idzie do lodówki trochę odpocząć po tym znęcaniu.

 

W tymże czasie przygotowuję farsz. Na tą ilość pierożków potrzeba: dwie  pojedyncze kuraczakowe piersi, pęczek szczypiorku albo dymki, pęczek zieloności pietruszkowej, cztery łyżki oliwy e.v. albo oleju ryżowego, pieczarek 20 dkg, jajo kurze, soli do smaku i pachnącej curry 1 łyżeczka.

Piersi piekę na małym ogniu około pół godziny na oliwie. Upieczone i ostudzone idą do zmielenia.  Pieczarki posiekane kręciołkiem na drobniutko, duszę kilka minut na tłuszczu pozostałym po smażeniu piersi. Siekam szczypiorek i zieloną pietruszkę.  Jajko rozbijam: żółtko wędruje do farszu, a białko posłuży do posmarowania pierożków przed pieczeniem. Mieszam wszystkie ingrediencje i dosmaczam solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i curry.

Wtedy pierożkowe ciasto po odpoczynku w lodówce rozwałkowuję na grubość 2 - 2,5 mm. Szklanką wycinam krążki, nakładam kopiato farsz i zaklejam pękate brzuszki pierożków.

Blachę wykładam folią do pieczenia (ten wspaniały wynalazek pozwala na wielokrotne użycie i nie trzeba natłuszczać), układam na blasze pierożki, smaruję je białkiem i posypuję suszonym koperkiem. Pierożki wygrzewają się w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez jakieś 25 minut, do uzyskania wspaniałej złocistości. A potem to już tylko zostaje oczy i brzuszek cieszyć.

Po pierożkach kolej na następną przystawkę, albo jak kto woli zagryzkę do np. pysznego kapuśniaku, który nam zaserwowałeś w Słońsku, czy inszej zupki.

 

Przygotowuję na ciasto: 40 dag mąki, do tego 4 topione serki topione o naturalnym smaku, każdy po 10 dag, kostkę margaryny, a do smaku odrobinę soli i i łyżeczkę gałki muszkatołowej (bardzo pasuje jej smaczek w potrawie).

Do farszu za to wybieram cztery większe pory, przygotowuję 3-4 plastry chudziutkiej szynki, (tak około 20-25 dag). Potrzeba jeszcze troszkę soli, cukru i łyżeczka gałki muszkatołowej.

 

Białą część porów i kawałek zielonej kroję na pół, dokładnie a potem w półtalarki, około 0,5 – 1 cm. szerokości. Zagotowuję wodę z łyżeczką soli i łyżeczką cukru, blanszuję chwilę pory, na półmiękko i dokładnie odcedzam. Do porów dodaję szynkę skrojoną w drobną kosteczkę. Doprawiam do smaku gałką muszkatołową , solą i pieprzem.

 

Zagniatam ciasto na babeczki metodą taką jak przedtem pierożki. Posmarowane oliwą foremki babeczkowe wypełniam ciastem i farszem. Potem farsz chowa się pod pierzynkę z krążków ciasta wyciętych szklanką i doklejonych na brzegach.

Pomalowane białkiem lub całym jajkiem babeczki posypuję suszoną zieleninką, np. koperkiem. Pieką się  w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20 minut. Złociście rumiane i wspaniale pachnące, pysznią się na półmisku, przyciągając  zgłodniałe brzuszki.  

Jako że święta za pasem, życzę Wesołego Alleluja, spokoju, smacznych pisanek i innych pyszności  na stołach, Gospodarzowi, Szczęściu Jego, Pani Matce oraz całej Rodzince, a także wszystkim odwiedzającym te smaczne blogowe strony. felixiana"

PS. Nie muszę chyba nikomu mówić jakie pyszotki to były! - Emka1216

                                                                                 

                                                                                             

piątek, 22 kwietnia 2011, mag-43

Polecane wpisy

  • warzywa są w ogródku

    Czas ostatni bujny był niezwykle.Najsamprzód Stary Rynek w Poznaniu, gdzie moja Bomba czosnkowa sięgnęła po Kulinarne Dziedzictwo, potem zaś Gruczno gdzie przyj

  • Felixiany pierożki z ryżem i różnościami

    Nareszcie się objawiła po raz kolejny i częstuje nas swoimi pysznościami Felixiana - Ania nasza kochana. A oto czym dzisiaj nas raczy: "Pogoda w drobną kratkę.

  • Felixiany szpinakowe placuszki i sos serowy

    I uraczyła nas nasza przyjaciółka Felixiana nowym pysznym dankiem. Szkoda, że tylko na zdjęciach. " Ostatnimi czasy po przeżyciach jakie zafundował mi mój kompu

Komentarze
2011/04/22 23:16:45
O Jeżuniu, nie mogłam przestać się ślinić. Cudowności!
-
2011/04/22 23:21:28
no i teraz chyba nikt się nie dziwi żem Felixianę na pełnoprawnego Mistrza w kuchni wyzwolił!
-
2011/04/22 23:22:49
A jakie dobre byli! Aniu przyjeżdżaj i spraw je jeszcze raz!
-
2011/04/22 23:39:15
Lo-ko
:-))))
-
2011/04/22 23:47:46
Mag :-)
Dostąpiwszy tego niewątpliwego zaszczytu radośnie przyjmuję awans i starać się będę coby podrzucać od czasu do czasu coś smacznego na Twoje łamy. Słowaś dotrzymał, hihi. Dzięki!
-
2011/04/22 23:52:13
Emka :-)
Radość była wielka patrzeć jak pierożki i babeczki smakują. Postaram się jak najrychlej ściągnąć i powtórzyć tak docenione smaczności :-))
-
2011/04/23 07:20:16
och pysznie, och pysznie to brzmi ! wypróbuję jak tylko chwilę czasu w tym pędzącym mym ostatnio życiu znajdę !

pozdrawiam !!!
-
2011/04/23 08:22:13
Nożżżżz... ślinka cieknie:-)
-
2011/04/23 08:27:41
No tak pyszne to było, tak rozkoszne, że przez chwilę nabrałam ochoty, by ten wyczyn samodzielnie powtórzyć. Ale ja i kuchnia? Niestety, będę się po prostu ślinić Słońsk wspominając.
-
2011/04/23 08:51:09
wszystko ładnie, smacznie, pysznie i w ogóle
ale jak już oblizałem cieknącą ślinkę
to muszę zauważyć
że zdjęcia instruktażowe prima sort!
-
2011/04/23 08:53:20
Gieno, zdjęcia w wykonaniu Ani perfekcjonistki całą gębą. Moje tylko tytułowe, bo przecież nie mogło zabraknąć fotki pyszności ze Słońska.
-
2011/04/23 09:20:20
Pysznosci u Ciebie !:)))

Radosnych Świąt Wielkanocnych Tobie i Twoim Najblizszym :)
-
Gość: , *.nat.umts.dynamic.eranet.pl
2011/04/23 09:32:55
Oj ja ja to lubie!
-
2011/04/23 10:32:13
Wspanialych, spokojnych Swiat Wielkiej Nocy!

www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

-
2011/04/23 15:40:00
Wesołych Świąt oraz wciąż wspaniałych przepisów:)
-
2011/04/24 08:30:55
za życzenia staropolskie Bóg zapłać, a potrawy będą, oj będą
Gościu siądź i odpocznij sobie...
Durszlak.pl