Blog > Komentarze do wpisu
roszada smaków - kurczak i puree
 

Jako że wiosna już zapukała to i krew w żyłach krążyć zaczyna żwawo, a jako i tak to i do mózgu więcej tlenu dociera i ten lepiej pracuje obroty przyspieszając. Nowe pomysły i nowe chęci spod kopuły wyskakują. Pani Matka do lodowni wrzuciła lekko solą natarłszy a solidnie posiekanym czosnekiem piersi kurze. Polezały tak dzionek cały kiedym je wyjął przesypał dobrym curry, kurkumą, szczyptą gałki muszkatołowej i poszłu na dobrze rozgrzany gęsi smaluszek. Gdy rumieniec chwyciły z każdej strony podlałem je tonikiem tak by babelki skakały, teraz mały ogienek i pyrkać sobie poczęły, do towarzystwa dostały grillowaną cebulę. Sos jako że po czasie zgęstniał dostał mojej śmietany dwie łyżki i łyżeczkę sosu sojowego wraz z łyżeczką miodu gryczanego. Smak powstał słodko pikantny w lejącej postaci.

 

Tyle mięso, by zaś talerz prezentował się jak należy zrobiłęm puree, ale nie zwykłe bo poszły do niego kalafior cały i jeden brokuł oraz kilo ziemniaków ugotowanych w mundurkach,

 

obranych i przeciśniętych przez praskę. Wszystko to poszło na patelnię wraz z mocno skostkowanym dobrze przerośniętym boczkiem. Ponieważ jarzyny dość mokre ma małym ogniu trzeba było je sporo smażyć by połączone odpowiedniej konsystencji dostały doprawione szafranem takoż i barwy, do tego świeżo zmielonego kolorowego pieprzu, czarnej soli i trochę chili jalapeno. Gdy mocno łyżki mieszającej całość trzymać się zaczyna znaczy, że dobre. Do tego buraczki tarte i wydawać można. Czytelniku płci mojej! Jak Panią swego serca chcesz pozyskać taką ingrediencję spreparuj a sukces zapewniony. Tu pikantna słodycz, tam warzywna lekka goryczka ze słonością, smaki się łamią na języku rozkosz zostawiając.

niedziela, 03 kwietnia 2011, mag-43

Polecane wpisy

  • Polska nam przyjazna

    Jestem rolnikiem, ciężko pracuję wyrywając krwawicą coś dla siebie i rodziny. Wydawało mi się, że w ciągu tych dwudziestu paru lat zaczynamy żyć w normalnym kra

  • cacana zapiekaneczka

    Kupiliśmy z Moim Szczęściem nowe naczynie ze szkła hartowanego. To i trzeba było je niezwłocznie wypróbować. Moja nieoceniona pomocnica ugotowała kaszę pełnozi

  • przyjęcie na dziesięć fajerek

    Zjechało we Dwór ciekawe towarzystwo. Para niezwykle dobrana, może dlatego, że pełna przeciwieństw. Maciej - spokojny, wyluzowany, bardzo poukładany, Iga- rozed

Komentarze
Gość: Doro, 150.254.99.*
2011/04/03 12:31:49
Moje serce (i żołądek) już podbiłeś!:)
-
2011/04/03 15:52:36
brzmi jak zwykle przepysznie !
-
2011/04/03 17:35:03
Pyszne jak zwykle i pysznie pokazane! :-)
-
2011/04/03 21:19:48
Przyjemna alternatywa dla poczciwego kotleta:)
-
2011/04/03 23:43:20
Te ziemniakai utłuczone z róznymi warzywami sa potrawą kuchni belgijskiej - stoemp (utłuczone z brukselką i boczkiem) , lub hutspot czyli wariacja na temat w kuchni holenderskiej. Może to być potrawa jednodaniowa, albo byc dodatkiem, w zależności od ilości i rodzaju składników. Dobre to!
-
2011/04/04 11:57:44
Wygląda apetycznie i z pewnościa jest to przepyszne danie. Pozdrawiam już z W-wy.
Gościu siądź i odpocznij sobie...
Durszlak.pl