Blog > Komentarze do wpisu
Felixiany pierożki z ryżem i różnościami

 

 

Nareszcie się objawiła po raz kolejny i częstuje nas swoimi pysznościami Felixiana - Ania nasza kochana. A oto czym dzisiaj nas raczy:

"Pogoda w drobną kratkę. Dzisiaj na odmianę natura chcąc wynagrodzić ostatnie chłody i nadrobić temperaturowe zaległości bardzo się postarała. W taki czas potrzeba na stół podać coś lekkiego.

 

Tym razem wybór padł na pierożki z ciasta francuskiego z dość nietypowym farszem. Tym bardziej, że rulonik tegoż ciasta czekał w lodówce na zastosowanie.

 

W nadzieniu pierożkowym wzięły udział: 2 torebeczki ryżu jaśminowego (co za aromat po ugotowaniu), kilka kawałków suszonych pomidorów skąpanych w oliwie, 15 dkg szynki, 3 większe cebule, parę listków świeżutkiej bazylii, sól, świeżo zmielony pieprz, 2 jajka i 5 łyżek śmietany.Kiedy drobno posiekane cebulki zeszkliły się na blado-złociutko na patelni, zaprosiły do siebie pyszne, pokrojone drobno pomidory i bazylię, sól, pieprz. Z dodatkiem kilku łyżek warzywnego bulionu dusiło się to towarzystwo na małym ogniu przez 5 minut. Po lekkim przestudzeniu doszły do masy: ryż, skrojona w kosteczkę szynka, 2 całe jajka i śmietana.

 

Po tym czasie rozmrożony płat ciasta francuskiego już tylko czekał na podzielenie w kwadraty i nałożenie farszu. Brzegi kwadratów posmarowane białkiem pięknie się posklejały po złożeniu ich w zgrabne trójkąty. Jeszcze tylko pozostało pomalować wierzchy pierożków rozbełtanym żółtkiem i wstawić je na blasze wyłożonej folią do pieczenia, do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika. Kiedy nabrały złocistej barwy poszły pysznić się na talerzach wespół z fasolką szparagową i zagęszczonym sosikiem ze świeżo przetartych pomidorów z dodatkiem masełka, soli i szczypty cukru. Czegóż trzeba innego w taki skwar na stole?" felixiana

 

 Smacznego wszystkim życzę!

 

wtorek, 12 lipca 2011, mag-43

Polecane wpisy

  • warzywa są w ogródku

    Czas ostatni bujny był niezwykle.Najsamprzód Stary Rynek w Poznaniu, gdzie moja Bomba czosnkowa sięgnęła po Kulinarne Dziedzictwo, potem zaś Gruczno gdzie przyj

  • Felixiany szpinakowe placuszki i sos serowy

    I uraczyła nas nasza przyjaciółka Felixiana nowym pysznym dankiem. Szkoda, że tylko na zdjęciach. " Ostatnimi czasy po przeżyciach jakie zafundował mi mój kompu

  • Felixiany naleśnikowe rozmaitości i kieszonki kurczakowe

    Po ogarnięciu rozgardiaszu pourlopowego uaktywnię się i ja. Jednak Feli doskonale mnie zastepuje, nie darmo pierwsza podkuchenną ostała się. Zapraszam do smaczn

Komentarze
Gość: , *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2011/07/12 22:51:36
ANIA LITOŚCI PRZYJEDZ JUŻ ELA
-
2011/07/12 23:11:14
Popieram Elę, ręcami i nogima
-
2011/07/12 23:12:16
Hi hi, Elu droga! Odpowiem tak jak zapowiedział mnie tutaj szanowny Gospodarz:
"już za chwileczkę, już za momencik",
Feli z radością zacznie się kręcić.
Kręcić się będzie w kuchni, ogrodzie
i pyszne danka wymyślać co dzień.
No może nie co dzień, bo konkurować w tym względzie z Ziemianinem trudno, ale co obiecywałam, to i dotrzymam :-))
-
2011/07/12 23:14:20
Kasiu! Jakie to miłe! Już nie tyle dni co godziny zaczynam liczyć. Cieszę się niewymownie :-)))))
-
2011/07/13 07:14:05
I ja też!!! Ja też!!! :)))
-
2011/07/13 07:33:55
O raju, znów same pyszności, a ja nawet nie słyszałam o istnieniu waniliowego ryżu. Ale jestem zacofana...
-
2011/07/13 09:33:14
litości, ja w pracy jestem :)
pyszne pierożki chętnie zjadłabym teraz jednego - pozdrawiam !
-
2011/07/13 16:32:27
Pióreczko!!!!! :-)))))
-
2011/07/13 16:36:09
Hanula :-) Pozwolę sobie sprostować nieco: ryż nie waniliowy, tylko jaśminowy. Jest dostępny dość łatwo. I zaręczam, że nie pachnie jaśminem, tylko ma taki swoisty a piękny aromacik, a nie jak te drętwe amerykańskie długie ziarna bez smaku i zapachu. Pyszny!
-
2011/07/13 16:45:15
Dyrdymałki :-) Chętnie poczęstowałabym i to niejednym pierożkiem, ale na odległość to trochę trudne. A na razie zachęcam do wypróbowania przepisu, bo łatwy i szybki :-))
-
2011/07/13 20:05:10
Nie, do szczęścia juz nic nie potrzeba!
-
2011/07/14 08:06:27
Fajne! Lubimy pierożki;-)
-
2011/07/15 11:09:55
Różności powalają. Nic tylko plagiatować...gotować:))
-
2011/07/15 18:47:05
Kiedyś bardzo lubiłam herbatę jaśminową. Obecnie wolę zieloną i czerwoną. Dzis u mnie w blogu herbatka zielona, która w kwiat sie rozwija.
Dobrego weekendu.
Po całonocnej burzy u mnie znów pada...
-
2011/07/16 20:37:01
Dzisiaj nie padało. Jutro ma być bezchmurny dzień, więc jadą na cmentarz.Buziaki sobotnie posyłam.
-
2011/07/19 21:07:22
Co słychać? Dlaczego cisza ?
Gościu siądź i odpocznij sobie...
Durszlak.pl