Blog > Komentarze do wpisu
dżem z pomidorów. pyszność niezwykła
 

Zrobiłem, zrobiłem, najpierw znalazłem u Ewuni Galangal przepis na dżem z pomidorów, ten mnie zaintrygował i to mocno, postanowiłem - zrobię! Ze szklarenki złote jabłka czyli pomme doro, sypią się mrowiem, mam nadzieję, że podobnie będzie na polu, czekam na Limy, ale i te przerobić trzeba. Tak więc jakem przeczytał, takem zrobił- na pół kilograma obranych ze skórki pomidorów poszło cztery strąki ostrej papryczki chili, cztery ząby solidnego czosnku, 2,5 centymetra świeżego imbiru. 300 gram cukru, łyżka stołowa sosu rybnego, ja dałem co mi stał na półce oryginalny, tajski i 100 mililitrów octu winnego. Z warzyw i płynów zrobiłem papkę, wrzuciłem do szerokiego rondla. pocukrzyłem i zacząłem odparowywanie. Ponieważ pomidorów było dwa kilo trwało to dwa dni, ale ludkowie moi mili, jaki był efekt, to z chlebem jeść można,

 

a co dopiero gdy jakieś mięso upiekę! Spiżarenka wzbogaciła się o kilka słoików nowych cudów pyszności niezwykłej.

 

Radzę Wam popróbujcie, a ja Ewuni jeszcze raz dziękuję.

sobota, 13 sierpnia 2011, mag-43

Polecane wpisy

  • Polska nam przyjazna

    Jestem rolnikiem, ciężko pracuję wyrywając krwawicą coś dla siebie i rodziny. Wydawało mi się, że w ciągu tych dwudziestu paru lat zaczynamy żyć w normalnym kra

  • cacana zapiekaneczka

    Kupiliśmy z Moim Szczęściem nowe naczynie ze szkła hartowanego. To i trzeba było je niezwłocznie wypróbować. Moja nieoceniona pomocnica ugotowała kaszę pełnozi

  • przyjęcie na dziesięć fajerek

    Zjechało we Dwór ciekawe towarzystwo. Para niezwykle dobrana, może dlatego, że pełna przeciwieństw. Maciej - spokojny, wyluzowany, bardzo poukładany, Iga- rozed

Komentarze
2011/08/13 23:48:42
A ja w jakiś dziwny sposób wszedłem w posiadanie zielonych pomidorów i z nich żem uczyniłe relishe i dzęmy równe. Goście zajadają się mimo żem dał oryginalne tajskie papryczki, które wyjadają gardziek człowiekowi ale i humor poprawiają...
pozdrawiam
-
2011/08/14 15:32:20
To w końcu te pomidory to owoc czy warzywko? No bo skoro dżem można zrobić...:)
-
2011/08/14 19:48:37
Ewunia się niebywale cieszy żeście wypróbowali i że smakuje :))) Bomba, nie? Pozdrawiam serdecznie :)
-
2011/08/14 21:13:38
Bomba!!! Moje będą dopiero we wtorek. Palce lizać
-
2011/08/15 01:17:26
fajne:) nigdy nie robiłam takiego. smakowicie wygląda ;)
-
2011/08/15 14:37:46
Czekam na urlop i wtedy z wielką ochotą wypróbuję ten przepis
-
2011/08/17 20:24:48
Przepysznie wygląda ten dżem. Przypomina mi trochę indyjski chutney, który zrobiłam w zeszłym roku i tak smaczny się zrobił w spiżarni, że w tym roku zrobię tony! Zawiera między innymi czarnuszkę, dającą niesamowity smak. Może się skuszę na dżem...
-
2011/08/17 21:11:26
oj, brzmi bosko :) muszę wypróbować !
-
2011/08/17 22:10:38
jest pychotka
-
2011/08/18 11:13:07
Pychotka. Uwielbiam.
-
2011/08/18 11:24:15
o rety, brzmi to cudownie, cudownie :)) Aż chyba muszę spróbować :)

@przemkoslav - pomidor to owoc :) Internet prawdę Ci powie ;)
-
2012/08/08 16:07:45
Fajnie, bo okazało się, że jakby Emka nie znalazła przepisu u Ciebie miałam właśnie skorzystać z blogu Galangal:) mniam, już czuję, jak go smakuję;)
Gościu siądź i odpocznij sobie...
Durszlak.pl