Blog > Komentarze do wpisu
szynka kruchuteńka w kokosach
 

Dostałem ci ja piękną, zwartą i świeżą nad wyraz szyneczkę. Postanowiłem upiec ją w całości by wszystkie soki i kruchość tego młodego mięsa w środku zostawić. Najsamprzód zamarynowałem w oliwie używszy przypraw rodem z Maghrebu bo natarłem harissą, do tego soli morskiej szccypta i trochę kminu rzymskiego, pozwoliłem odpocząć w lodowni przez godzin dwie. Natenczas poszło w całości do brytfanny i zostało obficie z wierzchu zasypane kokosowymi wiórkami. Tak przyrządzone poszło do pieca nastawionego na 200 stopni. Tam dwukrotnie przerzucane ćwiczyło przez godzinę, teraz temperatura w dół na 150 i sosem podlewane dwie godziny pod zamknięciem. Brązowa skórka z blaskiem, który dało otwarcie brytfanny na 10 minut przed wydaniem spowodowało, że danie wyszło tak jakem chciał.

 

Pyszność nad pysznościami, soczyste, kruchutkie, nie stawiające oporu zębom, pełne własnego i nadanego aromatu. Do tego dodana zielona fasolka bez łyka i młode ziemniaczki.

 

Czyż smakowitość może być większa?

sobota, 03 września 2011, mag-43

Polecane wpisy

  • Polska nam przyjazna

    Jestem rolnikiem, ciężko pracuję wyrywając krwawicą coś dla siebie i rodziny. Wydawało mi się, że w ciągu tych dwudziestu paru lat zaczynamy żyć w normalnym kra

  • cacana zapiekaneczka

    Kupiliśmy z Moim Szczęściem nowe naczynie ze szkła hartowanego. To i trzeba było je niezwłocznie wypróbować. Moja nieoceniona pomocnica ugotowała kaszę pełnozi

  • przyjęcie na dziesięć fajerek

    Zjechało we Dwór ciekawe towarzystwo. Para niezwykle dobrana, może dlatego, że pełna przeciwieństw. Maciej - spokojny, wyluzowany, bardzo poukładany, Iga- rozed

Komentarze
2011/09/04 22:14:18
Oj zdjęcia mi nie za bardzo wyszły!
-
2011/09/05 06:09:07
Ależ pyszności. ja nigdy takiej szyneczki nie jadłam.
Dobrego nowego tygodnia.
-
2011/09/05 06:29:53
mniam, brzmi bosko !
-
2011/09/06 15:25:24
Wciąż głodna jestem na tę syneczkę!
-
2011/09/06 18:30:43
Hmmm, w KOKOSIE?!
Naprawdę taka dobra?
-
2011/09/07 11:29:20
No właśnie, jak dla mnie to szynka z kokosem to dość hmmm..... ryzykowne połączenie:) Ale może warto byłoby spróbować?
-
2011/09/07 12:53:29
oświaidczam wszem i wobec, że połączenie wyszło nie dobrze a rewelacyjnie, Pilnować trzeba jeno by się wiórki nie przypaliły co osiągnąłem trzymając całość większość czasu pod przykryciem
-
2011/09/08 17:16:13
Dziś jest dzień dobrej wiadomości, więc melduję, że u mnie deszcz przestał padać.
-
Gość: , *.tktelekom.pl
2011/09/09 13:12:29
Ale pysznosci tutaj, a ja tu gldzie... mmm taka szyneczka wyglada fajnie a pewnie i smakuje wybornie :)

Zdjecia ladne, nie ma co sie przejmowac :)

Pozdrawiam
wildrose
Gościu siądź i odpocznij sobie...
Durszlak.pl