Blog > Komentarze do wpisu
Ślimaczki Reniafera na Święto Trzech Króli
 

We Dwór w okresie świątecznym jak to zwykle bywa zjeżdża gości mrowie. Zasady wszyscy znają - gospodarzom głowy nie zawracać, bawić się dobrze i coś zacnego po sobie zostawić. Tym razem jest to  to, co pod spodem macie, z przyjemnością na stronie swej zamieszczam liścik wczoraj otrzymany,  a Wam przyjemną lekturę zostawiam!

"Hej Ludkowie Nasi Mili!!!

Reniafer mówi, że mam napisać, że w  podziękowaniu za przepisy i miłe towarzystwo, przesyłamy Wam przepis na  ślimaczki i że bardzo się cieszymy, że możemy razem z całym narodem świętować  jutrzejsze święto Trzech Króli. Ta druga część wypowiedzi nie wynika bynajmniej  z tego powodu, że zapiłyśmy te ślimaczki. Reniafer po prostu podchodzi do tego w sposób subiektywny, bo jako pedagog ma jutro wolne. Niestety, ja pracuję więc ja podchodzę do jutrzejszego święta z mniejszym optymizmem. W  każdym razie, żeby nie było zbyt pesymistycznie (nie nadużywamy, jutro  pracuję i w ogóle) zapewniam wszystkich, że ślimaki są po  prostu RE-WE-LA-CYJ-NE!!! Niebo w gębie po prostu, a przy tym malownicze w  krwawej zalewie, co widać na załączonych zdjęciach.
Moja cała zasługa przy powstaniu  tegoż specjału sprowadza się do zrobienia zdjęć oraz konsumpcji. Reszta to dzieło Reniafera.

Z pozdrowieniami znad miski
ślimaków. 
R i M."

 

A oto przepis:

ŚLIMACZKI

Zalewa

1l wody

1 szkl. Octu10%

1 szkl. Oleju kujawskiego

5 łyżek cukru

1 łyżka soli

2 liście laurowe

2-4 cebule pokrojone w półksiężyc

5 ziel angielskich

1 przecier pomidorowy Pudliszki 200g

1 ketchup Pudliszki 200g

Wszystkie składniki zagotować około 5 minut

5filetów z kurczaka pojedynczych pokroić w większą kostkę ok. 3-4 cm

Filety pokrojone posolić ,posypać słodką papryką – otoczyć w mące tortowej rozbełtać 2 całe jajka w których obtoczyć filety a następnie w tartej bułce i smażyć na gorącym oleju kujawskim na złoty kolor. Gorące usmażone wkładać do ciepłej zalewy można zrobić na 1 dzień wcześniej wtedy są smaczniejsze.

SMACZNEGO

 

 

 

 

 



piątek, 06 stycznia 2012, mag-43
Tagi: kurczak

Polecane wpisy

Komentarze
2012/01/06 11:23:16
Super blog! Zapraszam do siebie tajemnicawiary.blox.pl. Pozdrawiam.
-
2012/01/06 16:00:07
Ziemianinem, jutro wypróbuję przepis. Muszę kupić składniki, a dziś to niemożliwe :(
-
Gość: , *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2012/01/06 18:02:55
Kurka wodna latwe az głupio Jutro robie!!
-
2012/01/06 18:12:57
Godne popróbowania :-))
-
2012/01/06 19:32:54
I slimaki winniczki przy tym uszly z zyciem!:)))
-
2012/01/06 23:42:40
Też muszę wypróbować
-
2012/01/07 08:16:14
Super. Z pewnością zrobię, bo ślimka mi leci.
Pozdrówka.
-
2012/01/07 12:21:06
Uprzejmie donoszę, że dziś zrobiłem. Teraz wszystko w garncu przenika się i dojrzewa niczym sery grawerskie:)
Deczko już spróbowałem, ale pełna degustacja za dwie godziny.

Zapach w domu.... drażni gruczoły:)
-
2012/01/07 12:22:03
Sery grądzkie... oczywiście.
Gościu siądź i odpocznij sobie...
Durszlak.pl