Blog > Komentarze do wpisu
bułeczki - kartoflaczki
 

W ostatnich dniach Dwór pęka w szwach, kręci się tu tyle luda, że nawet dla nas zwyczajnych gości wielu sytuacja niezwyczajna. Dlaczego tak, gdy będę mógł to Wam opowiem, na razie wiąże mnie tajemnica. Podpisano zaklepano i trzepać językiem po próżnicy nie mozna. Wstaję teraz dobrze przed słońcem. Dnia poprzedniego zarobiłem ciasto. Mąka tortowa, pół na pół z gotowanymi ziemniakami. Skoro świt rozpuściłem w ciepłym mleku z cukrem drożdże, poczekałem aż ruszą, dolałem do ciasta, nadmiar wilgoci wyciągnąłem mąką, odstawiłem by kula w cieple urosła, potem powtórne wyrobienie i podział na kuleczki, te znowu miały podrosnąć, gdy gotowe na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wysmarowanym masłem, one z wierzchu zaś dobrze zbełtanym jajem.

 

Wtedy całość do piekarnika nastawionego na 180 stopni i tam dojrzewały przez godzinę,

 

zrumieniwszy się pięknie. Wtedy wydałem je na stół i znikły jeszcze ciepłe w łakomych gąbkach, razem z sałatką i pomidorami,

 

z którymi wspaniale się łączyły.

czwartek, 26 stycznia 2012, mag-43

Polecane wpisy

  • Polska nam przyjazna

    Jestem rolnikiem, ciężko pracuję wyrywając krwawicą coś dla siebie i rodziny. Wydawało mi się, że w ciągu tych dwudziestu paru lat zaczynamy żyć w normalnym kra

  • cacana zapiekaneczka

    Kupiliśmy z Moim Szczęściem nowe naczynie ze szkła hartowanego. To i trzeba było je niezwłocznie wypróbować. Moja nieoceniona pomocnica ugotowała kaszę pełnozi

  • przyjęcie na dziesięć fajerek

    Zjechało we Dwór ciekawe towarzystwo. Para niezwykle dobrana, może dlatego, że pełna przeciwieństw. Maciej - spokojny, wyluzowany, bardzo poukładany, Iga- rozed

Komentarze
2012/01/26 17:54:04
Jakie fajne bułeczki ! :)
Pozdrawiam :))
-
2012/01/26 17:56:11
mniam !
-
2012/01/26 18:07:22
Smakowite, poprosze o przepis na salatke, lub link, jesli przepis byl, tylko przegapilam.
-
2012/01/26 18:19:57
pomidory w styczniu?? ble
-
2012/01/26 18:38:19
Wielce oryginalne bułeczki. Nie znałam takiego sposobu na pyszne śniadaniowe pieczywko.
Napewno wielce smakowite, ale napisz jaką maja konsystencję w środeku? Puchate? Czy wilgotne (chyba tak, bo maja ziemniaczki w sobie). Muszę chyba spróbować :-)
-
2012/01/26 23:08:01
są wilgotne, dlatego na drugi czy trzeci dzień można je wrzucić na gorący tłuszcz, odsmażyć wcześniej przekrawając na połówki.
-
2012/01/26 23:08:16
pyszne są gorące
-
2012/01/27 11:52:07
smakowicie te buleczki wygladaja:)
-
2012/01/27 14:10:39
To musza być pyszności. Skąd Ty na to bierzesz pomysły? Podziwiam.
Dobrego weekendu.
Gościu siądź i odpocznij sobie...
Durszlak.pl