Blog > Komentarze do wpisu
no to kurczak raz!

Warzywka i owszem. miłe są, ale od czasu do czasu, człek by cosik bardziej konkretnego zjadł. Moje Szczęście o tym pamięta i mnie nie zaniedbuje. Drób potrafi tak wysmyczyć, że aż ślina jako buldogowi cieknąć mi zaczyna. Wzięła, przedniego kurczaka, lenghorna, ładnie go sprawiła, dobrze obsypała,

lekko posoliwszy, czosnkiem niedźwiedzim z niedużym dodatkiem majeranku, odstawiła. Posiekała zgrabnie sporą garść selera i białej rzodkwi, tym kuraka nadziała, obłożyła go dodatkiem plastrami warzyw i tak przygotowanego wsunęła w rękaw do pieczenia, zawiązała i włożyła do pieca nagrzanego na 160 stopni.

Tam siedział przez dobrą godzinę. Barwy niespecjalnie zmienił, jeno sok dał. Myślałem ci ja, że może surowym chce mnie uraczyć, a tu patrzcie ludkowie mili - i warzywa i mięsko mięciusieńkie, w ustach się rozpływające.

Poezję nie tylko słowami można tworzyć, takoż na talerzu. Co raz to trafia mi do serca, którym i tak włada, najkrótszą drogą, bo poprzez żołądek.

wtorek, 01 maja 2012, mag-43
Tagi: dieta kurczak

Polecane wpisy

Komentarze
2012/05/01 22:05:17
kurczak raz, cholesterol dwa!!
-
2012/05/01 23:48:08
Boski kurczak! Podoba mi się i na pewno smakował wyśmienicie!
Pozdrowienia Ziemianinie :)

Do Aci: cholesterol cholesterolem, ale czasem można sobie pozwolić na coś innego. Pozdrawiam
-
2012/05/02 05:52:04
Grunt, że kurczak z domowej hodowli :) a tak sprawiony i podany .. boskie smaki :)
-
2012/05/02 06:35:47
Oj, Ziemianinie, poezyja pełną gębą. O jedzeniu przez przednio świec może warto by coś większego skrobnąć i wydać?
Ostatnio trafiła przypadkiem w moje dłonie książka pt. Fizjologia smaku (Atheleme Brillant-Savrine, wyd polskie 1977, franc. 1825). Lektura tak przednia, że pożera się ją jednym tchem.
-
2012/05/02 07:39:28
:-))) !!!
-
2012/05/02 08:11:57
Brillat de Savarin to mój guru i czytać mógłbym go bez końca, a zacząłem w liceum, natomiast nie chciałbym jego wzorem ptaszków nosić w kieszeni kapoty by skruszały odpowiednio
-
2012/05/02 08:14:14
Aciu! ja się doktorów słucham i białe mięso zezwolili pożywać, jeno by go nie piec, na tłuszczu nie brązowić, tu zaś tego nie ma
-
2012/05/02 08:35:20
Kurczaki nie są tuczące, ale sosiki do nich to i owszem.
-
2012/05/02 09:06:34
Sosiku nie było żadnego, tylko to co puściły seler i rzepa
-
2012/05/27 10:10:59
Tylko nie faszerowane hormonami kurczaki!!! indyk, ewentualnie, bo nie dał się człowiekowi zniewolić.
-
2012/10/08 11:38:35
mniam mniam mniam:)
Gościu siądź i odpocznij sobie...
Durszlak.pl