Blog > Komentarze do wpisu
pierś kruchutka

W Szczecinie jak to w Szczecinie, pogoda dopisała, dużo zwiedzających, kupujących mniej, ale za to gościna ze strony przyjaciół wielka. Dlatego już wartało pojechać. Rodzina Sztarków przyjęła mnie po królewsku zaiste. Niedość żem miał co jeść to i godnie spać po godzinach przed katedrą spędzonych. Po powrocie zaś we Dworze zastałem gości - rodzinę z gór z przychówkiem. Nadzwyczaj niekłopotliwi, uczynni i mili. To i musiałem się czymś smakowitym zrewanżować. Moje Szczęście przygotowało marchewkę na słodko skrojoną w kosteczkę, ugotowaną al dente masełkiem polaną, ziemniaczki młode z masełkiem czosnkowym tym razem. Clou była pierś kurzęca. Zrobiłem ją tak- cztery łyżki musztardy sarepskiej, cztery łyżki chrzanu utartego, tym dokładnie mięso obłożone odpoczywało godzinkę.Potem złożone po oprószeniu grubą mąką na gorącym oleju, przekładane raz, potem dwa, przez 10 minut dochodziło na patelni pod pokrywą. Wydane było kruchości przezacnej niezwykle, rozpływało się w ustach. Toteż i rodzina czyste talerze jeno po sobie zostawiła. We wtorek zaś niesie mnie z powrotem na północ, bo u Bolka Sobolewskiego w Na Kuncu Korytarza NOC ŚLEDZIOŻERCÓW się odbędzie.

poniedziałek, 23 lipca 2012, mag-43

Polecane wpisy

  • Polska nam przyjazna

    Jestem rolnikiem, ciężko pracuję wyrywając krwawicą coś dla siebie i rodziny. Wydawało mi się, że w ciągu tych dwudziestu paru lat zaczynamy żyć w normalnym kra

  • cacana zapiekaneczka

    Kupiliśmy z Moim Szczęściem nowe naczynie ze szkła hartowanego. To i trzeba było je niezwłocznie wypróbować. Moja nieoceniona pomocnica ugotowała kaszę pełnozi

  • przyjęcie na dziesięć fajerek

    Zjechało we Dwór ciekawe towarzystwo. Para niezwykle dobrana, może dlatego, że pełna przeciwieństw. Maciej - spokojny, wyluzowany, bardzo poukładany, Iga- rozed

Komentarze
2012/07/24 06:52:03
och te poranne lektury na Twoim blogu... Musze chyba sobie ustawić tak, że tylko w okolicach obiadu będzie dla mnie dostępny:-))))
-
2012/07/24 20:42:30
Brzmi wspaniale, ale nie rozumiem, co z tym obłożeniem: panierować w mące razem z tym chrzanem i musztardą, czy jakoś oskrobać przed smażeniem?
A Noc Śledziożerców - Łojezu!
-
2012/07/25 16:11:24
panierować! nic nie skrobać, dodać jeszcze na wierzch uprażoną cebulkę
-
2012/07/25 22:47:12
Obiad był zrobiony pod dzieci, a one marchewką przeze mnie osobiście skrajaną pogardziły!
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/09/27 22:21:08
podziwiam, fajny styl czytam od kilku m-cy ,nawet nie chodzi o przepisy tylko te relacje między Wami o to jak zafascynowani sa Wasi znajomi robicie co chcecie i chcecie to robić z pasją

Gościu siądź i odpocznij sobie...
Durszlak.pl