Blog > Komentarze do wpisu
addio pomidory, addio ukochane

No i łapie nas jesień, w kolanach strzykać zacznie, z nosa lać ciurkiem, pluchy najdą, słońce chmurami się obejdzie. Żal. W szklarence pomidory już się kończą. Jeszcze wisi kilka serc bawolich, nie wiada czy małe co na wysokich piętrach upiętych pędów jeszcze są dojdą do czerwoności. By godnie uczcić odejście lata Moje Szczęście uwarzyło smażone złote jabłka, tak tłumacząc z języka Moliera- pomme d"ore. Najsamprzód na patelence skrojoną w kostkę kiełbaskę podsmażyła, odłożona na bok, pomidory skroiła w grube plastry obtoczyła w mące, położyła na rozgrzaną patelnię by lekkiego złotka dostały, obrzuciła skwareczkami, odrobiną startego sera  i zalała gęstą śmietaną, czym doprawioną, to jej tylko słodka tajemnica.

Na tym bowiem dobroć tego polega, by tłustym obtoczyć. Mnie niby tego nie wolno, ale raz na miesiąc dyspensę dostaję. Ludkowie rostomili smak ten całą zimę pamiętać będę. Delikatny, słodki słońcem, lekko kwaskowy, pełen aromatu, zamknięte w czerwonej bani słońce. Rzecz prosta niezwykle, czasu bardzo mało zajmująca, a jakże pyszna. Nieraz próbę podejmowalim by zimą tę potrawę upichcić. Nic z tego, woda, ubarwione krążki z pestkami, na języku nicość. Znowu przyjdzie czekać do lata.

piątek, 14 września 2012, mag-43

Polecane wpisy

Komentarze
2012/09/14 11:08:50
oj, pyszności, pyszności ! pozdrawiam !
-
Gość: ewa, *.tel.tkb.net.pl
2012/09/14 12:34:31
Czuję ten smak, chyba też zrobię.
Bardzo pięknie piszesz. Ii o Swoim Szczęściu, i o jedzeniu. Pozdrawiam :)
-
Gość: andrzejniczyperowicz@wp.pl, *.dynamic.lte.plus.pl
2012/09/15 16:57:24
Wszystkiego Imieninowego dla Was. Nie mogę dojechać, ale duchem jestem z Wami. Buźka. A.
-
2012/09/16 15:53:30
Bardzo smacznie a i pięknie wygląda to danko wygląda :-))
Gościu siądź i odpocznij sobie...
Durszlak.pl