Blog > Komentarze do wpisu
pstrąg łososiowy a la carte

Pojawił się na półkach pstrąg łososiowy. Moje Szczęście postanowiło na nim poprobować swoich talentów. W szklarence ostały się prawie ostatnie pomidory, więc je zerwała, cebulkę takoż, fioletowej bazylii ci u nas dostatek. pachnąc pięknie suszy się na werandzie. Tych to składników użyła. Najsamprzód na niewielkim oleju z pestek winogron zredukowała skrojone pomidory z cebulką, płatkami  czosnku, obficie użytą bazylią, do tego kurkuma, sól, pieprz rzecz jasna.

Pstrąg w tym czasie odpoczywał przetarty oliwką, lekko posolony,  czosnkiem niedźwiedzim posypany. Gdy sos wodę stracił porcje ryby jak na królewskim łożu na nim wylądowały.

Ogień zmniejszony i tak 15 minut parował. Delikatniusi, pieszczący podniebienie wylądował na talerzu w towarzystwie jesiennej kapustki czyli młodej brukselki i ćwiartek pomidorowych popieszczonych jogurtem. Tak to się we Dworze jada. Trzeba sobie lekko podmaślać. Idzie jesień w swej ponurszej części, potem zima, byle tylko śnieżna.

Dzięki tym czerwonym kulom czuliśmy ostatni posmak lata.

niedziela, 14 października 2012, mag-43

Polecane wpisy

  • Polska nam przyjazna

    Jestem rolnikiem, ciężko pracuję wyrywając krwawicą coś dla siebie i rodziny. Wydawało mi się, że w ciągu tych dwudziestu paru lat zaczynamy żyć w normalnym kra

  • cacana zapiekaneczka

    Kupiliśmy z Moim Szczęściem nowe naczynie ze szkła hartowanego. To i trzeba było je niezwłocznie wypróbować. Moja nieoceniona pomocnica ugotowała kaszę pełnozi

  • przyjęcie na dziesięć fajerek

    Zjechało we Dwór ciekawe towarzystwo. Para niezwykle dobrana, może dlatego, że pełna przeciwieństw. Maciej - spokojny, wyluzowany, bardzo poukładany, Iga- rozed

Komentarze
2012/10/14 11:43:42
Jak ja lubię takie widoczki - pomidory, bazylia i zielone
-
2012/10/14 11:56:00
No i już głód zaczął nękać żołądek!!! Nie mogę patrzeć na takie zdjęcia:-)))
-
2012/10/14 19:07:55
Oczy się śmieją do tych smacznych kolorków. A takiej oryginalnej rybki jeszcze nie wypatrzyłam. Trzeba spróbować.
-
2012/10/14 19:28:35
Piękne kolory. Aż mi tutaj zapachniało tym pysznym łososiem. :-)
-
2012/10/15 08:22:03
wyglada przesmacznie:D
-
2012/10/15 09:13:30
lubię tego łososiowego pstrąga, u Ciebie prezentuje się bardzo smakowicie :)
-
2012/10/20 20:34:45
Oczami pożarłam, jak zwykle. pachniało niesamowicie. szkoda, że u nas takiej ryby nie ma, ale chyba z innymi tez można ten przepis wykorzystać :-)
Gościu siądź i odpocznij sobie...
Durszlak.pl