Blog > Komentarze do wpisu
Encantado w pigwie

No i proszę, wielcy tego świata się nie dogadali. Jak nie wiada o co chodzi, zawsze chodzi o pieniądze. Nie chcą się z nami dzielić tym co mają. Czy im się dziwie, wcale a wcale. Przecie na naszym małym podwórku mamy to samo. Lecz nadzieję mieć należy.Tak więc wróćmy na nasze, małe podwórko. Prace w polu cichną, wszystko przygotowuje się do zimowego snu.W serowarni jeno przestawić się trzeba na inne mleko. Zielonego nie ma, ostało się siano i śruta. Z tego dobre wychodzi Encantado, którem wymyślił po inspiracji załogi dzielnej z Muzeum Cafe w Poznaniu. Rurka zręczna, mocno zbita najpierw obtaczana była suszonymi pomidorami,

teraz zaś najsamprzód tydzień  dojrzewa

w zmacerowanej pigwie,

potem idzie w kiszony liść morwy. Chociam nie jedwabnik, ale wszystko z talerza znikło. Serek dostał świeżego, lekko kwaskowatego, winnego posmaku i na deser genialnie się nadaje. Ostatnio zagościli u  mnie norwescy Wikingowie przed powrotem w swe zimne strony, bo odwiedzili Togę tam moich popróbowali i w te dyrdy do mnie by na drogę się zaopatrzyć. Nabrali, że ho,ho, przed tem wszystkiego próbując. W sklepie takich nie dostaniesz, mówili ślepiąc maślanymi oczami. A jam zadowolony dalej nad nowościami myśleć będę. Aha, nie mogę zapomnieć by miłośnikom moich kiszenin rzec- słoik przed otwarciem dobrze schłodźcie! Inaczej soczek spod pokrywki uciekać Wam zacznie a to przecie skarb wielki, witamin pełen.

niedziela, 25 listopada 2012, mag-43

Polecane wpisy

  • Ser Grądzki się pyszni

    W serowarni mleko się zmienia. Powoli na łąkach coraz mniej do skubania, zielonego ubywa. Stwory będą musiały przejść na siano. Udało się też zwieźć sporo balot

  • Przeżyłem kontrolę Sanepidu

    Boże strzeż mnie od morowej zarazy i polskiego urzędnika. Wiecie jaki jest tok jego rozumowania? Poprzez odrapania z resztek mięsa zasuszonej kości biednego pro

  • jak w rolę celebryty wchodzę...

    Ludkowie rostomili, jeśli chcecie obejrzeć mnie i dzieciątka moje serami zwane zerknijcie w niedzielę do Kuchni+ gdzie Gieno Miętkiewicz przez Dziurkę od Sera s

Komentarze
2012/11/25 11:45:50
pychotka
-
2012/11/25 15:58:47
Bardzo to wytwornie i zachęcająco wygląda. A co do smaku to nie mam wątpliwości, że pyszne.
-
Gość: maj, *.centertel.pl
2012/11/25 19:42:11
Potwierdzam, płynna zawartość kiszeniny ma zdolność do wyciekania. Ale za to w niedzielę rano jak znalazł.
-
2012/12/10 20:46:51
Ziemianinie, w zabawie, która nie jest wyścigiem szczurów i nosi wdzięczne miano Blog Roku 2012 przyznaję Ci wyróżnienie i daję dobre słowo.
-
2012/12/19 18:27:15
Bosze, ale pyszności.
Gościu siądź i odpocznij sobie...
Durszlak.pl