Blog > Komentarze do wpisu
łosoś w cytrynowym pieprzu

Na stole, we Dworze ryba często gości. Nie dość, że zdrowa to jeszcze Moje Szczęście opanowało do perfekcji metodę jej przyrządzania. A nie było łatwo, oj nie. Wzięła cztery porcje łososia norweskiego, ach gdzież te czasy gdy za Ćwierciakiewiczowa można było - weź świeży, wiślany łosoś. Natarła dobrą oliwą, ostatnimi czasy u nas króluje hiszpańska, dwie posypała grubo mielonym pieprzem cytrynowym, a dwie czosnkiem niedźwiedzim  i do odpoczynku odstawiła. Na patelni tym czasem próżyły się czerwone warzywa - pomidorek, papryka, drobno skostkowana marchewka,pod spodem zaś skrojony w cienkie plasterki nasz liniowy ziemniak,na oleju z pestek winogron.  Gdy trochę, nie do końca zmiękły,

doprawione czosnkiem niedźwiedzim, kurkumą, pieprzem cayenne, ziarnami łuskanego słonecznika, solą rzecz jasna, dostały na wierzch rybę. Wtedy też wszystko poszło pod przykrycie by aromatu nie tracić. Tak pracowała około 15 minut, potem jeszcze 5 bez przykrycia. Łosoś rozchodził się plasterek po plasterku,

pyszny, różowiutki, taki jak w najlepszej restauracji. Warzywka z ziarnami słonecznika, do tego uzupełnieniem smaku, chrupiący ziemniaczek. Nic dodać ani ująć!

poniedziałek, 05 listopada 2012, mag-43

Polecane wpisy

  • Polska nam przyjazna

    Jestem rolnikiem, ciężko pracuję wyrywając krwawicą coś dla siebie i rodziny. Wydawało mi się, że w ciągu tych dwudziestu paru lat zaczynamy żyć w normalnym kra

  • cacana zapiekaneczka

    Kupiliśmy z Moim Szczęściem nowe naczynie ze szkła hartowanego. To i trzeba było je niezwłocznie wypróbować. Moja nieoceniona pomocnica ugotowała kaszę pełnozi

  • przyjęcie na dziesięć fajerek

    Zjechało we Dwór ciekawe towarzystwo. Para niezwykle dobrana, może dlatego, że pełna przeciwieństw. Maciej - spokojny, wyluzowany, bardzo poukładany, Iga- rozed

Komentarze
2012/11/05 22:32:02
ciekawa propozycja :) uwielbiam lososia :)
-
2012/11/05 22:48:00
Polecam jako jeden z bardziej dietetycznych sposobów robienia ryby. Parowana na kołderce warzyw
-
2012/11/06 08:47:40
Dużo warzyw... to lubię:-)
-
2012/11/06 13:18:07
Smakowicie wyglada, z pewnoscia jest przepyszny!:)
-
2012/11/06 19:41:48
Trafiłam tu przypadkiem i zostaję.
Jest tylko jeden problem - po czytaniu wpisów na tym blogu robię się głodna.
Pozdrawiam.
-
2012/11/06 19:46:49
Uwielbiam ryby przyrządzone na parze, pycha. Najczęściej tak właśnie je podaję. A pieprz cytrynowy do rybek to jest to!
Jak zwykle pysznie na Twoim talerzu niezależnie kto danie serwuje :-))
Gościu siądź i odpocznij sobie...
Durszlak.pl