Blog > Komentarze do wpisu
delikatniusie zraziki w sosie chrzanowym

Ano przyznam się bez bicia, lubimy sobie z Moim Szczęściem od czasu do czasu dogodzić.Stara zaś prawda mówi, że przez żołądek do serca, tak to i trafiamy sobie na wzajem. Tym razem padło na zrazy. Mięso delikatne,młoda wołowina, ubite ręką zostało wysmarowane musztardą sarepską, chrzanem, posypane czosnkiem niedźwiedzim i bazylią. Chwilę tak poodpoczywało, potem zawinięte poszło garować na parę, na niej dobre pół godziny, dalej do głębokiej patelni, gdzie podlane lekko olejem Rutkowskiego i wodą z parowania, które to zostały rozciągnięte dobrym utartym chrzanem i musztardą stołową, dusiło się około pół godziny do zredukowania o połowę, wtedy na miejsce odparowanego naturalny jogurt. Na palniku obok poszły buraki zaparzone i ze skóry obrane, w grube plastry skrojone, których słodycz dociągnięta została sowitą łyżką gryczanego miodu z dodatkiem szlachetnego octu z Modeny, tak zglazurowane były dodatkiem. By talerz pełniejszy poszła jeszcze ukochana kapusta kiszona od Rafała Dendka spod Okonka, której niczym dobawiać nie potrzeba było.

Takeśmy sobie poobiadowali.

piątek, 01 marca 2013, mag-43

Polecane wpisy

  • Polska nam przyjazna

    Jestem rolnikiem, ciężko pracuję wyrywając krwawicą coś dla siebie i rodziny. Wydawało mi się, że w ciągu tych dwudziestu paru lat zaczynamy żyć w normalnym kra

  • cacana zapiekaneczka

    Kupiliśmy z Moim Szczęściem nowe naczynie ze szkła hartowanego. To i trzeba było je niezwłocznie wypróbować. Moja nieoceniona pomocnica ugotowała kaszę pełnozi

  • przyjęcie na dziesięć fajerek

    Zjechało we Dwór ciekawe towarzystwo. Para niezwykle dobrana, może dlatego, że pełna przeciwieństw. Maciej - spokojny, wyluzowany, bardzo poukładany, Iga- rozed

Komentarze
Gość: andrzejniczyperowicz@wp.pl, *.dynamic.gprs.plus.pl
2013/03/01 14:45:59
Superka! Podam teraz pod hajrem sposób na starszą wołowinę. Pokrojoną w plastry obłożyć dobrą kapustą kwaszoną i pyrkać na małym ogniu 40 minut (stale podlewać wodą). Potem mięso wyjąć i robić z nim, co tam chcesz. Kapusta natomiast, po doprawce - będzie świetnym dodatkiem do wyprawionej artystycznie na różne sposoby wołowiny.
-
2013/03/01 17:03:34
Zraziki uwielbiam, buraczki kocham, ale sos chrzanowy to nie dla mnie.
Dobrego weekendu.
-
2013/03/02 11:00:47
A mnie właśnie ten sosik kręci... I urok talerza, aż się chce sięgnąć :-)
-
2013/03/07 23:00:07
pyszności :) podziwiam kreatywność w Państwa kuchni :))
-
2013/03/09 08:11:27
Dziękuję za życzenia na DK.
Dobrego weekendu.
Widziałam cię na fotkach w facebooku. A może się mylę ?
-
2013/03/09 18:20:51
nie,nie mylisz się.buziaki!
-
2013/03/10 09:20:22
Jednak mimo mwieku ma sie to oko.
Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Mężczyzn ci życzę.
-
2013/03/10 09:48:45
ażem się zrumienił! za życzenia dziękuję
-
2013/03/20 14:49:58
Zraziki to jest to, a z sosem chrzanowym to już całkiem poezja :)
-
2013/04/12 21:56:16
ach taką porcję na obiad też bym z miłą chęcią zjadł
Gościu siądź i odpocznij sobie...
Durszlak.pl