Blog > Komentarze do wpisu
zielona zupa pełna świeżości

Moje Szczęście to ci ma pomysły. Ja na Zielonym Bazarze szerzę kulturę jedzenia sera, ona dzielnie chochlę w ręku dzierży. Tym razem fantazja poszła jej w zupę. Nie jest to na szczęście ta z szyjek rakowych macicy co poznańskim restauracyjnym jest przebojem, ale wiosenna, świeża i zielona. Najsamprzód w garnku utopiła w kostkę pokrojony wędzony boczek z naszej świnki serwatkowej. Do boczku dodała płatki czosnku i sałaty różnego rodzaju porwane na małe kawałeczki. Jak nabrały ciemnego koloru, wodą zalała i doprawiwszy, gotowała ok 25 minut. Wszystko to z jogurtem wymieszała i następnie zmiksowała ale nie do końca, żeby zielenina w zupie widoczna była. Przed podaniem na wierzch dała miazgę czosnkową,  starty, mój ser na grubej tarce i duużo koperku. Wyglądało ślicznie, smakowało tak samo, mimo, że leciuchne nasyciło nas po zjedzeniu pełnej miseczki. Nic więcej nie trzeba. Nastrój był taki jaka pora roku - wiosenny.

sobota, 04 maja 2013, mag-43

Polecane wpisy

  • Polska nam przyjazna

    Jestem rolnikiem, ciężko pracuję wyrywając krwawicą coś dla siebie i rodziny. Wydawało mi się, że w ciągu tych dwudziestu paru lat zaczynamy żyć w normalnym kra

  • cacana zapiekaneczka

    Kupiliśmy z Moim Szczęściem nowe naczynie ze szkła hartowanego. To i trzeba było je niezwłocznie wypróbować. Moja nieoceniona pomocnica ugotowała kaszę pełnozi

  • przyjęcie na dziesięć fajerek

    Zjechało we Dwór ciekawe towarzystwo. Para niezwykle dobrana, może dlatego, że pełna przeciwieństw. Maciej - spokojny, wyluzowany, bardzo poukładany, Iga- rozed

Komentarze
2013/05/05 06:03:38
Wszystko co jarzynkowe i zielone jest pyszne
-
2013/05/05 06:14:31
O tej poznańskiej zupie z rakiem czytałam.
Lubię zielone zupy, a szczególnie koperkową.
Udanej niedzieli.
-
2013/05/05 16:42:11
Moje motto żywieniowe brzmi DOBRA ZUPA NIGDY NIE JEST ZŁA!
A taka "świeża" to już w ogóle!
Pozdrawiam!
gregg
-
2013/05/05 17:03:11
i o to właśnie chodzi!
-
2013/05/07 19:54:24
Już dawno miałam się zapytać jak przechować na zimową porę niedzwiedzi czosnek?
Proszę o szybką poradę ,bo w piwnicy koszyk po brzegi wypełniony listkami czeka.
-
2013/05/08 07:38:49
jeżeli jest dobrze wysuszony nic się z nim nie dzieje. włożyć do płóciennego woreczka powiesić w suchym, przewiewnym miejscu, tak więc raczej strych niż piwnica.
-
2013/05/15 18:37:12
Świnia serwatkowa to świnka karmiona serwatką?
-
2013/05/15 22:31:42
ano na to by wyszło. dostaje jeszcze śrut z moich zbóż, siano i słomę z jęczmionki i owsianki do tego od czasu do czasu parowane ziemniaki
-
2013/05/20 18:53:31
No cóż odrobina boczku i odrobina koperku i smak świetny zupy się robi
-
Gość: jemoczami, 153.19.192.*
2013/05/26 11:43:02
Przejrzałam większość postów i stwierdzam jednomyślne, że jest to jeden z najpyszniejszych blogów kulinarnych jakie widziałam na ,,durszlaku". Obrazki wyglądają bardzo pysznie, zachęcają do wyprobówania przepisów!
-
2013/05/29 09:10:30
o i taki komentarz podtrzymuje człeka na duchu, bo niestety w blogosferze też rządzi prawo Mistrza Kopernika a złym pieniądzu wypierającym dobry! a jam niszowy
Gościu siądź i odpocznij sobie...
Durszlak.pl