Blog > Komentarze do wpisu
podroby koziołka w sosie

Przyjechało we Dwór przyjecielstwo z niedalekiej wioski co to na brydża do nas regularnie zawitują. Rafał tym razem z gościńcem zjechał. Był to obsprawiony koźlak z podrobami. Tuszka poszła do marynaty by mój urodzinowy obiad uświetnić,natomiast do szybkiej obróbki trzeba było zużyć wątpia. Poszedłem do ogródka, zerwałem kabaczka. trzeba było go z grubej już skóry obrać. Na oleju z winogronowych pestek obsmażać zacząłem skrojonego w kostkę dobrze dobawionego przyprawami - garam masalą, ziołami prowansalskimi i zieloną czubricą. Gdy kabaczek zrumieniony dorzuciłem paski zrobione z wątróbki, nereczek i serduszka. Dusiło się razem, gdy płynu brakło polałem świeżo robionym przecierem z polowej Limy, pysznego pomidora.Jak wszystko miękło zaciągnąłem dobrym jogurtem.Wydane na talerz posypałem jagodami Goi by doznania zwiększyć.

Wyszło pysznie, tak więc patelnia cała zjedzona została.

niedziela, 01 września 2013, mag-43

Polecane wpisy

  • Polska nam przyjazna

    Jestem rolnikiem, ciężko pracuję wyrywając krwawicą coś dla siebie i rodziny. Wydawało mi się, że w ciągu tych dwudziestu paru lat zaczynamy żyć w normalnym kra

  • cacana zapiekaneczka

    Kupiliśmy z Moim Szczęściem nowe naczynie ze szkła hartowanego. To i trzeba było je niezwłocznie wypróbować. Moja nieoceniona pomocnica ugotowała kaszę pełnozi

  • przyjęcie na dziesięć fajerek

    Zjechało we Dwór ciekawe towarzystwo. Para niezwykle dobrana, może dlatego, że pełna przeciwieństw. Maciej - spokojny, wyluzowany, bardzo poukładany, Iga- rozed

Komentarze
2013/09/02 13:35:43
Ja bardzo lubię podroby, kozich jeszcze nie jadłam, a szkoda.
P.S. Ostatnie zdanie mnie rozłożyło na łopatki ;-)
-
2013/09/03 10:10:33
Cóż, patelnia była pod kolor jagód i wyjątkowo smaczna :D
-
2013/09/03 10:52:54
nigdy nie miałam okazji próbować koziny, ciekawe jak smakuje , ale nie wiem czy bym miała odwagę ... :)
-
Gość: Paweł, *.sta.asta-net.com.pl
2013/10/13 11:32:42
Grzyb zwany potocznie "kozią bródką" widziany na drugim zdjęciu (czyli "szmaciak gałęzisty"), jest pod ochroną i nie wolno go zbierać.
-
2013/10/13 19:41:29
ale ja wcale tego grzyba nie zebrałem, ja go dostałem, a jak już przynieśli to pouczyłem, że chroniony i co miałem zutylizować przez wyrzucenie? wybrałem inną metodę.
Gościu siądź i odpocznij sobie...
Durszlak.pl