Blog > Komentarze do wpisu
pulpeciki kurzęce w grzybach

Tak mnie coś naszło, że zmieliłem kurzą pierś, dobre pół kilo, dodałem przypraw - kurkumy, czosnku niedźwiedziego, pieprzu czarnego, świeżo zmielonego i koperku zielonego. Wbiłem w to dwa całe jaja i mieszać począłem. Gdy masa była jednolita zacząłem dosypywać utartej bułki do tego momentu aż mięsne ciasto zgęstniało i od ręki odchodziło. Ukulałem w małe porcyjki, lekko spłaszczyłem i wrzuciłem na rozgrzany olej od Lecha Rutkowskiego czyli sławny z Góry Świętego Wawrzyńca, rzepakowy na zimno tłoczony. Specyficzny on o tyle, że oprócz pięknych walorów smakowych posiada wysoki próg dymienia, wię smażyć na nim można. Gdy pulpeciki zezłociły się z każdej strony wyciągnąłem na ręcznik papierowy by odpoczęły. Moje Szczęście natomiast wzięło się za grzyby. Mieszanka była to leśna poprzymrozkowa - zielonki i rydze.

Skrojone poszły na suchą patelnię by nadmiar wody oddać, potem dostały świeżego masełka dwie łyżki, gdy podsmażyły się akuratnie, podlane zostały śmietanką by sos był zacny. Wszystko posolone i dopieprzone wedle smaku.

Teraz tylko przygotowane wcześniej pulpeciki poszły w grzyby i kilka minut swymi smakami przechodziły. Jesienna potrawa, szybka do zrobienia a zacna niezwykle.Zaręczam i pozdrawiam, bo do serów idę, trzeba i je trochę podopieszczać.

niedziela, 13 października 2013, mag-43

Polecane wpisy

  • Polska nam przyjazna

    Jestem rolnikiem, ciężko pracuję wyrywając krwawicą coś dla siebie i rodziny. Wydawało mi się, że w ciągu tych dwudziestu paru lat zaczynamy żyć w normalnym kra

  • cacana zapiekaneczka

    Kupiliśmy z Moim Szczęściem nowe naczynie ze szkła hartowanego. To i trzeba było je niezwłocznie wypróbować. Moja nieoceniona pomocnica ugotowała kaszę pełnozi

  • przyjęcie na dziesięć fajerek

    Zjechało we Dwór ciekawe towarzystwo. Para niezwykle dobrana, może dlatego, że pełna przeciwieństw. Maciej - spokojny, wyluzowany, bardzo poukładany, Iga- rozed

Komentarze
2013/10/13 16:14:07
Często robie takowe pulpeciki, bo to i dietetyczne i mojego wnusia ulubione. Dodaję do nich jeszcze jarzynki, bo tak przemycone nie zwracają uwagi malucha na niezbyt kochane warzywka :-) A z grzybkami to już absolutna smakowitość.
-
2013/10/15 14:23:10
Zgłodniałam, normalnie od samego czytania zgłodniałam.
-
Gość: soap-jam, 91.231.117.*
2013/10/21 22:29:07
Jest mi całkiem miło wyróżnić Ciebie i Twojego bloga nominacją Liebster Blog Award:) Po szczegóły zapraszam do siebie: www.soap-jam.blog.pl Pozdrawiam!
-
Gość: : , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/10/30 17:21:46
Najładniejsze zdjęcie środkowe.
-
2013/10/31 07:43:53
Melduję, że u mnie dzis będa pulpeciki wołowo - wieprzowe, tez w sosie grzybowym.
Do tego kluseczki kładzione łyżką i buraczki zasmażane.
Gościu siądź i odpocznij sobie...
Durszlak.pl