Blog > Komentarze do wpisu
naleśniczki pyszotki

Ostatnio we Dworze było trochę ciężkiej kuchni. Była dziczyzna, była świńska karkówka, pieczenie soczyste, zawiesiste, smaczne i pożywne, ale długo na żołądku leżące. Tym bardziej, że sroga zima ustąpiła niespodziewanej wiośnie. Temperatura w dzień dziesięć stopni przebić potrafi. Tak więc i z Moim Szczęściem postanowiliśmy na obiad wydać coś lżejszego. Wymyśliliśmy naleśniczki i pomysł okazał się trafiony. Do miski poszło sześć całych jaj, do nich ćwierć litra serwatki i by ciasto było odpowiednio lejące sześć łyżek pół kopiastych dobrej mąki od Rafała Dendka, pszenicznej 650. Wszystko dobrze ubite z łyżeczką soli porcyjnym nabierakiem wylewane było na mocno rozgrzaną ceramiczną patelnię bez tłuszczu, za to ta ryflowana. Gdy ładnie się zeżółciło przerzucane na drugą stronę i odkładane, gotowe na talerz. Moje Szczęście w tym czasie kręciło farsz. W jego składzie białą słodka riccotta, do tego łyżeczka miodu lipowego, starte orzechy, wiórki kokosowe, sezam i insze bakalie do smaku. To było pierwsze, drugie powstało z pokrojonymi mandarynkami.Trzecie tradycyjnie z wanilią. Napakowawszy je, zawinęła naleśniczki w piękne kopertki, te włożyła w naczynie żaroodporne i danie poszło na 20 minut do rozgrzanego na 170 stopni piekarnika.

Ja w tym czasie przyniosłem z magazynku konfiturę z sycylijskich pomarańczy na nierafinowanym cukrze trzcinowym ze świeżym imbirem, jagody leśne w miodzie akacjowym

i wiśnie z gorzką czekoladą. To służyło za omastę. Danie znikało z talerzy w mig, tą proporcją pożywiło się nieźle osób cztery. Nikt głodny od stołu nie odszedł.

niedziela, 09 lutego 2014, mag-43

Polecane wpisy

Komentarze
2014/02/09 09:43:25
Naleśniki lubi chyba każdy :)
-
2014/02/09 11:56:21
U mnie wszyscy uwielbiają naleśniki. W tak wypasionej wersji to jeszcze nie jadłam.
;)
Pozdrawiam
-
2014/02/09 11:57:23
smakowicie wyglądają:)
-
2014/02/09 12:54:44
No właśnie dzisiaj robię (co ino ze szpinakiem), ale nigdy nie słyszałam o naleśnikach na serwatce. Czy one są kwaskowate?
-
2014/02/09 15:45:11
moja serwatka jest prawdziwa, nie udawana, dopiero co ściągnięta spod serowego ziarna. mimo, że gdyby zbadać papierkiem wykaże kwasowość dla naszego podniebienia oddaje słodkość. nadto nadmieniam, że chodzi o serwatkę spod podpuszczkowego a nie kwasowego twarożku.
-
2014/02/14 07:17:20
Uwielbiam naleśniki w każdym wydaniu.
Wesołego walentynkowania życzy Hania.
-
2014/03/05 15:28:00
...zamieszkać w takim domu, z takim dobrodziejstwem :)
-
2014/03/15 13:36:05
Co słychać?
Dobrego weekendu.
-
2014/03/18 16:37:34
Ziemianinie drogi, a cóż to się stało, że nieustannie proponujesz nam naleśniki ??? :((( Czekamy na coś nowego, bliskowiosennego :) pozdrawiam :)
-
2014/03/18 17:30:25
ruszę więc piórem. ostatnio trochę się zaniedbałem bo rzekłem słowo i nad książką pracuję, ot co
-
Gość: misiak, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/03/20 14:42:28
Ziemianinie zapodaj jakiś nowy post!!!!
Gościu siądź i odpocznij sobie...
Durszlak.pl