niedziela, 23 listopada 2014
Popis Mojego Szczęścia

Jakże przyjemnie jest wracać w domowe progi gdy na dworze jesienna szaruga a na stole czeka nas parujący bogatymi zapachami obiad. Tak to właśnie jest z Moim Szczęściem, potrafi dogodzić tak, że kubeczki smakowe wariują z radości. Tym razem trafiło się samo bogactwo - zsiekała czerwoną kapustkę, udusiła ją dodając jagód goi, słonecznika, żurawiny, płatków czosnku, doprawiając pieprzem cayeńskim, szczyptą kminku całego, solą i pieprzem. Świeciła się błyszcząc dobrym masełkiem, które ją ubogaciło.

Mięsem była wyborowa, wieprzowa szyneczka pokrojona w kąski. Najpierw ją zamknęła smażąc na płytkim oleju z każdej strony, by potem dusić w śmietanie, którą zaciągnęła chrzanem i musztardą francuską. Jedwabistość przetykana ziarenkami gorczycy i ostrością korzenia. Wszystkiego było po równo, więc i smak w pełni zrównoważony. Do tego doszła pokrojona w połówki brukselka, najpierw ugotowana, potem podsmażona z pestkami dyni, żurawiną i płatkami czosnku. By talerz był pełen ugotowała na tradycyjnie róże kalafiora, który posypała zielonym koperkiem. Kwintesencja smaku i koloru, piękna Pani Jesień na talerzu! Ludkowie rostomili, rzadko mi się zdarza wylizywać talerz, ale tym razem powstrzymać się nie mogłem. Takich to posiłków w jesienną szarugę i Wam życzę.

Gościu siądź i odpocznij sobie...
Durszlak.pl